april 1, 2020

Sreda in koronavirus v naših krajih

Ob tokratnem 1. aprilu se, vsaj kar se novic o koronavirusu tiče, ne bomo šalili. Ob kliku na to novico boste lahko ves dan sproti spremljali, kaj se dogaja. Da vam slučajno kaj pomembnega ne uide.

Koronavirus bo zaznamoval tudi današnji 1. april. (Foto: Pixabay)

OBSOTELJE IN KOZJANSKOUpravna enota Šmarje pri Jelšah obvešča občane občin Šmarje, Rogaška Slatina, Rogatec, KOzje, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli, da do nadaljnjega ni mogoče opraviti prijave začasnega prebivališča osebno ali preko pooblaščenca. Začasno prebivališče lahko prijavite na naslednje načine:
- pisno po pošti na naslov: Upravna enota Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 11, 3240 Šmarje pri Jelšah; 
- s kvalificiranim digitalnim potrdilom preko portala e-Uprave;
- elektronsko, brez digitalnega potrdila;
- na e-naslov ue.smarje@gov.si pošljite skenirano lastnoročno podpisano vlogo, dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu in izjavo o naslovu za vročanje.

CELJSKO - Iz štaba Civilne zaščite za Zahodno Štajersko so sporočili, da so, kot kažejo podatki NIJZ, na območju zahodnoštajerske regije potrjene okužbe v 18 občinah, število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 5 oseb in jih je na območju regije skupno 166. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev (skupaj v občini torej 100). »V šmarskem domu je stanje zaskrbljujoče zaradi novih okužb in pomanjkanja kadra. S koronavirusom je trenutno okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih. Od tega je 5 stanovalcev hospitaliziranih v Splošni bolnišnici Celje. Zaposleni so v domači izolaciji, stanovalci pa v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se pojavlja tudi pomanjkanje oskrbovalnega kadra. Danes so prišli na pomoč v dom dom 4 zaposleni iz Medical centra Rogaška, 2 iz ZD Šmarje, 1 iz ZD Celje ter 2 iz ZD Slovenske Konjice. Potrebe po zaščitni opremi glede na stanje v domu so enormne,« so zapisali v sporočilu za javnost. 

PODČETRTEK
- Festival vina in čokolade v Podčetrtku, šesti po vrsti, ki bi moral biti konec aprila, je prestavljen na jesen. Organizatorji so sporočili, da ga bodo pripravili 5. septembra.


CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 11 pacientov s koronavirusom, od tega 3 osebe v enoti intenzivne terapije. Tri paciente so odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA - V času epidemije na Karitas nemoteno poteka redna delitev pomoči za 44.000 socialno ogroženih gospodinjstev po Sloveniji. Med prosilci pomoči je tudi več kot 16.000 starejših. Delitev poteka na 310 razdelilnih mestih, a le izjemoma v notranjih prostorih Karitas, večinoma se pomoč deli na vhodu ali z dostavo na dom. Predhodno je potrebna telefonska najava. V zadnjih dveh tednih je pri delitvi redne pomoči sodelovalo več kot 1.500 prostovoljcev. Odzivu na vabilo za pomoč so se odzvali predvsem mladi in delovno še aktivni prostovoljci. Po podatkih Slovenske karitas je vsak dan dodatno aktivnih med 80 do 100 prostovoljcev in sodelavcev Karitas, ki v okviru občin pomagajo neposredno prizadetim v epidemiji z dostavo hrane ali drugega najnujnejšega na terenu. Prav tako sodelujejo pri organiziranih oblikah telefonskega svetovanja in nudenja pogovora starejšim. Telefonske številke in ostale pomembne informacije so objavljene na spletni strani www.karitas.si.

CELJE
- Iz Splošne bolnišnice Celje prihajajo dobre novice. Njihove sodelavke v šivalnici so te dni pridne kot mravljice, pravijo. Šivajo zaščitne maske, predpasnike in plašče. V bolnišnici so, kot še pravijo, hvaležni sem, ki s svojim delom prispevaj svoj delež pri pripravi bolnišnice na izzive, ki jih prinaša epidemija novega koronavirusa. 


Šivilje v šivalnici celjske bolnišnice. (Foto: FB SBC)

Šivilje šivajo tudi predpasnike in zaščitne plašče. (Foto: FB SBC)

SLOVENIJA
- V Sloveniji so včeraj opravili 1.288 testov za novi koronavirus, potrjenih je bilo 39 novih primerov okužbe. Tako je v naši državi po zadnjih podatkh okuženih 841 ljudi. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 119 bolnikov, od teh jih je 31 na intenzivni negi. Včeraj sta umrli dve osebi. Novi virus je v Sloveniji do konca včerajšnjega dne zahteval 15 življenj.


CELJE -
Ženski nogometni klub Savinja je Civilni zaščiti Celje doniral 200 evrov. Solidarnost so izkazale tudi vzgojiteljice celjskih javnih vrtcev, ki bodo sešile 1.000 pralnih zaščitnih mask. Ponudbe za šivanje so na Mestni občini Celje dobili tudi že od občank in občanov.


CELJE, ŠMARJE PRI JELŠAH
- Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta včeraj umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev. Prvi, ki je imel še druge pridružene bolezni, je umrl v celjski bolnišnici, drugi pa v domu. Skupno število umrlih oskrbovancev doma se je tako povzpelo na šest. Po zadnjih dostopnih podatkih je v šmarskem domu starejših okuženih že 60 stanovalcev in 11 zaposlenih. Šest stanovalcev pa je na hospitalizaciji v celjski bolnišnici.

MARIBOR - V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so zabeležili nov vnos virusa covid-19 v območje, kjer se zdravijo bolniki z drugimi boleznimi in brez okužbe. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša. Prvo testiranje na okužbo z novim koronavirusom je pokazalo, da je negativen, po drugem testu pa se je izkazalo, da je pozitiven. Kot danes sporočajo iz kliničnega centra, so sprejeli vse ustrezne ukrepe.

POLJČANE - J
avne točke, kot so bankomati, ograje, svečomat ipd. na območju občine večkrat dnevno razkužujeta ekipa prve pomoči CZ in PGD Poljčane. Ob tem sporočajo: "Vsem občanom svetujemo, da se čim manj dotikajo površin, ki se jih dotika veliko število ljudi in so zaradi tega lahko onesnažene. Prosimo vas, da poskrbite za vse preventivne ukrepe: ne dotikajte se oči, nosu in ust, redno si umivajte roke z milom in vodo ali razkužujte. Upoštevajte pravila higiene kašlja, v primeru, da zbolite, vas prosimo, da ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi."

ŠMARJE PRI JELŠAH, PODČETRTEK, KOZJE, BISTRICA OB SOTLI
- Šmarska knjižnica in vse njene enote so zaprte. Izposoja in vračilo gradiva nista mogoča. Onemogočena so tudi naročila in rezervacije gradiv. Prav tako je onemogočena rezervacija gradiva. Tisti, ki jih rezervirano gradivo v knjižnici že čaka, ga bodo lahko dvignili, ko bo knjižnica ponovno odprta. Za izposojeno gradivo v tem času zamudnina ne bo tekla. Iz knjižnice ob tem sporočajo, da imajo vsi člani v času epidemije novega koronavirusu na voljo dostop do e-knjižnice, tudi tisti, ki jim je v tem času potekla članarina ali imajo dolg. Prav tako lahko vsi člani obiščejo spletni portal BIBLOS, kjer si lahko na preprost način izposodijo e-knjige in imajo dostop do drugih virov. Knjižnica Šmarje pri Jelšah ob tem v času izrednih razmer omogoča tudi brezplačen spletni vpis. Vabijo pa tudi k spremljanju njihovega Youtube kanala in Facebooka, kjer pripravljajo video pravljice, predavanja, vadbe in dnevno objavljamo druge zanimive vsebine, ki se sicer odvijajo v zavodu.

SLOVENIJA, SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA – V sredo vstopamo s temi številkami o potrjenih okužbah: v Sloveniji sta potrjena 802 primera okužb z novim koronavirusom, bolezen je zahtevala 15 življenj. V Savinjski regiji je skupaj 158 potrjenih okužb. V občini Šmarje pri Jelšah 97, v Rogaški Slatini 24, v Celju 13, v Šentjurju 6. V občini Žalec so 4 potrjene okužbe, po 2 sta v Mozirju in Velenju. Po 1 okužbo, ki so jo potrdili s testom pa imajo v občinah Vitanje, Vojnik, Podčetrtek, Kozje, Rogatec, Slovenske Konjice, Dobrna, Nazarje in Šoštanj in Tabor. V Bistrici ob Sotli, ki sodi v posavsko regijo, so 3 potrjene okužbe. Dobra novica pa je iz Podravja, kjer ob zadnjem štetju niso potrdili nobene nove okužbe.