november 20, 2019

Ste že obiskali Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu?

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu letos praznuje 10-letnico delovanja. V njem je predstavljeno življenje hmeljarjev nekoč in danes, na ogled so številni predmeti, povezani s hmeljarsko in pivovarsko dediščino. Vabijo, da praznujete z njimi, v tednu odprtih vrat.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije in njegove zbirke si je v desetih letih ogledalo več kot 100.000 obiskovalcev. (Foto: Radio Štajerski val)

Pomemben člen promocije kulturne dediščine
Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v prenovljeni nekdanji sušilnici hmelja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu deluje od 25. novembra 2009. Predstavlja pomemben člen pri promociji hmeljarske dejavnosti v Sloveniji, še posebej pa v Spodnji Savinjski dolini. Župan občine Žalec Janko Kos pravi, da je imel na začetku bolj kulturno in etnološko vlogo, danes pa vse bolj tudi turistično:

Zbirke v muzeju si je v desetih letih ogledalo več kot 100.000 obiskovalcev. Odkar v Žalcu deluje Fontana piv Zeleno zlato, se obisk iz leta v leto povečuje. Vedno več obiskovalcev beležijo tudi ostale turistične zanimivosti, kot sta jama Pekel in Rimska nekropola v Šempetru.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v nekdanji sušilnici hmelja deluje od 25. novembra 2009.

V muzeju so na ogled številni predmeti, povezani s hmeljarstvom in pivovarstvom.

V muzej brezplačno ves teden
V Ekomuzeju so zbrane zgodbe o življenju hmeljarjev nekoč in danes ter predmeti, povezani s hmeljarstvom. Vse to si boste lahko brezplačno ogledali v tednu odprtih vrat. Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, turizem in šport Žalec, pri tem našteva:

Teden odprtih vrat Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu bo od 25. do 30. novembra, obiščete jih lahko popoldne, ob 17. uri. Nekaj utrinkov iz muzeja si oglejte v spodnji galeriji. (NS)