julij 17, 2017

Ste že obiskali pomurski Eifflov stolp?

Poletna potepanja so na višku. Pomurski Eifflov stolp je ena od tistih izletniških točk, ki jih je vredno obiskati. Gre za stolp Vinarium, ki je najvišji stolp v Sloveniji in ponuja razgled na kar štiri države.

Z razgledne ploščadi stolpa Vinarium se ponuja razgled na štiri države.

Do vrha 240 stopnic
Stolp Vinarium, ki se nahaja sredi gričevnate pokrajine Lendavske gorice nad Lendavo, bo v mesecu septembru praznoval drugo obletnico odprtja. V tem času se je na razgledno ploščad povzpelo 172 tisoč obiskovalcev. Z razgledne ploščadi, visoke 54 metrov, pogled seže na pokrajino štirih držav. "Vidite Madžarsko, Hrvaško, Avstrijo in tudi našo prelepo pokrajino - celotno Prekmurje, Prekmurske gorice, gorovje, avstrijske Alpe," pove Vesna Marton iz stolpa Vinarium. Da pa obiskovalci pridejo do vrha razgledne točke, morajo premagati 240 stopnic, lahko pa izberejo tudi lažjo pot, in sicer vožnjo z dvigalom.

Že leta 86 prirejali tržnico vin
Domačini stolp poimenujejo Pomurski Eifflov stolp, njegovo uradno ime pa je Vinarium Lendava. "Ko smo izbirali ime, smo se osredotočili na zgodovinske vire in smo našli listino iz 86. leta našega štetja. V njej je bilo zapisano, da je bilo na zgornjem delu porečja reke Tiber izredno rodovitno, kjer so pridelovali tudi vinsko trto in se ukvarjali s poljščinami. Spodnji del porečja pa je bil izrazito močvirnat in so prirejali tržnico vin oziroma forum vinarium," ime stolpa pojasni Vesna Marton.

Najprej selfie na vrhu, nato langoš
Vinarium pa ne ponuja samo razgleda na daljne in okoliške kraje, ampak lahko obiskovalci uživajo tudi v prekmurskih dobrotah, ki jih ponuja dnevni bar v pritličnem delu stolpa. Med drugim lahko poskusijo prekmursko gibanico, bograč in langoš, ki po besedah Vesne Marton spominja na flancat, sicer je to kvašeno testo, ki ga spečejo v olju, in naj se potem nanesejo dodatki - česen, kisla smetana in sir. Celotnemu pogovoru z Vesno Marton lahko prisluhnite v spodnjem zvočnemu posnetku.(PŽ)

Datoteke

KLEPET Z VESNO MARTON