december 2, 2018

Ste že pripravili kovčke?

Marsikdo v hladnih decembrskih dneh sanjari o tropskih plažah. Ko prikapljajo prve ponudbe turističnih agencij in še ugodne cene letalskih vozovnic, številni že načrtujejo, kje bodo naslednje leto preživeli dopust. Morda vam prav pride nekaj predlogov slavnega turističnega vodnika Lonely Planet.

Na prvo mesto je Lonely Planet uvrstil Šrilanko.

Lonely Planet vsako leto razglasi najboljše destinacije za potovanje. Zbrali smo nekaj držav in mest, ki jih njihovi pisci najbolj priporočajo.

Šrilanka
Otoška država v Indijskem oceanu vabi z dostopno divjino, brezčasnimi templji in kulturno pestrostjo. V zadnjih letih je tam v porastu deskanje na vodi, obljubljajo tudi bogato turistično ponudbo za družine, ljubitelje adrenalina in ljubitelje raznolike hrane različnih finančnih profilov.

Nemčija
Domovina tiska, avtomobilov in aspirina vabi z zgodovino inovacij. Lonely Planet svojim bralcem obljublja tudi zanimive spomenike, ki jih je zanamcem pustilo avantgardno nemško gibanje Bauhaus. Priporočajo številne muzeje, razstave in prireditve, ki jih nudi država med Alpami in Severnim morjem.

Zimbabve
Zimbabve velja za eno varnejših afriških držav, zato ni nenavadno, da je s svojimi naravnimi danostmi magnet za turiste. Slovi po prijaznosti ljudi, naravnih parkih in arheoloških najdbah.

Panama
Morda vas pot zanese v Srednjo Ameriko. Panama je s slavnim prekopom pravo svetovno križišče – med severom in jugom, vzhodom in zahodom. Čeprav je majhna, ima dolge peščene plaže, tropske deževne gozdove, meglene planote in pestro kulturo. Poleg tega prihodnje leto zagotovo ne bo dolgčas v njeni prestolnici Panama City, saj bo praznovala 500-letnico obstoja.

Kirgizistan
Kirgizistan vabi predvsem tiste, ki želite bolj aktivne počitnice. Tam vas čaka več kot 2700 kilometrov novo urejenih treking poti. A s potovanjem ne odlašajte, saj Kirgizistan postaja vse bolj slavna destinacija za turiste, ki potujejo v lastni režiji in iščejo neokrnjeno naravo.

Jordanija
Tudi Jordanija vabi ljubitelje pohodništva. Lonely Planet predlaga 650-kilometrsko pot, ki popotnikom vzame 36 dni, vendar jih vsak dan razvaja s čudovitimi razgledi. Če se boste odpravili v to kraljevino, nikar ne izpustite kopanja v Črnem morju.

Indonezija
Indonezija je na svojih 17.000 otokih pravi kalejdoskop doživetij – od eko resortov in srečanj z orangutani na Sumatri do plemenskih tradicij na Papui. Njena vulkanska preteklost je oblikovala čudovito naravo, njena vulkanska sedanjost pa poskrbi, da se ta še vedno spreminja.

Belorusija
Belorusijo so na potovalne zemljevide vpisali umetniška scena in številne kavarne, ki obujajo nostalgijo preloma tisočletja. Ne smete spregledati skrbno urejenega starega dela glavnega mesta Minsk in njegove mestne hiše. Večere pa lahko preživite v katerem od številnih koktajl barov.

São Tomé & Príncipe
V Gvinejski zaliv vabi dihjemajoča pokrajina, neobljudene peščene plaže, džungla ter plantaže sladkorja, kakava in kave. Svojevrstna izkušnja je tudi pohodništvo v bujnih gozdovih in potapljanje v kristalno čisti vodi.

foto: Lonely Planet

Belize
Srednjeameriška država se lahko pohvali z drugim največjim grebenom na svetu, njena notranjost pa je prepredena z največjim prepletom jam v Srednji Ameriki. Ljudje med drugim nosijo dediščino Majev. Država je med popotniki vse bolj poznana, velja pa tudi za precej neobljudeno in varno.

Če pa načrtujete krajši pobeg v katerega od svetovnih mest, pa morda nekaj namigov nadete na seznamu desetih mest, ki naj bi bila najbolj vroča med popotniki. Na prvem mestu je danski Kopenhagen, sledi mu kitajski Šenzen, na tretje mesto pa se je uvrstil srbski Novi Sad, ki mu pripisujejo sproščen utrip. Na seznamu je še eno nam bližbje mesto – Zadar, kjer predlagajo sprehod po marmornih ulicah, ogled rimskih ruševin in kulinarično razvajanje. Lonely Planet izpostavlja še vroči Miami in deževni Seattle, nepalski Katmandu, Mexico City, senegalski Dakar in maroški Meknès. (TMG, vir: Lonely Planet)