Štejemo lahko več kot le pirhe

20.04.2019

Ob veliki noči smo na Statističnem uradu preverili malo velikonočne statistike. (Foto: Pixabay)

Dočakali smo velikonočne praznike. Zagotovo marsikdo šteje pobarvane pirhe. Že pred prazniki pa so pridno šteli številke in zbirali podatke na Statističnem uradu. Veste, koliko jajc in svinjine pojemo Slovenci? Ali koliko ljudi k svojemu imenu pripiše priimek Hren?

Pred velikonočnimi prazniki smo vas nekaj povprašali, kje in kako jih boste preživeli. Vsi ste povedali, da boste veliko noč preživeli v družinskem krogu, da bodo na vaših mizah tradicionalne velikonočne jedi ter da se boste za praznično vzdušje lotili barvanja pirhov. Ker nismo statistiki, naš nabor vaših odgovorov ni dovolj velik, da bi ga lahko razširili na vso državo. Ogromno podatkov pa imajo na Statističnem uradu Republike Slovenije, pripravili so tudi nabor velikonočnih.

192 jajc letno
Velike noči ni brez pirhov. 1,9 milijona kokoši nesnic, kolikor jih imajo slovenski rejci perutnine, na dan znese povprečno 1,1 milijona jajc. Vsak Slovenec pa je v letu 2017 po podatkih slovenskega Statističnega urada porabil v povprečju 192 jajc. Slovenija je tako, ko pride do jajc, kar 90-odstotno samooskrbna. Zato ne preseneča, da vsako leto izvozimo precej več jajc kot jih uvozimo. Lani smo tako v tujino, predvsem na Hrvaško, odpeljali kar za 4,4 milijona evrov jajc. Na naših policah trgovin pa je bilo za 1,7 milijona evrov uvoženih jajc, ki so večinoma prišle iz Litve.

giphy

Koliko stane potica?
Največ jajc uvozimo spomladi. Morda tudi zaradi peke velikonočnih potic. Lani smo v povprečju za sestavine orehove potice odšteli 1,67 evra za jajca, 83 centov za kilogram sladkorja, 66 centov za kilogram bele pšenične moke in 74 centov za liter mleka. Kilogram rozin je stal 4,15 evra, kilogram masla 8,11 evra, kilogram orehovih jedrc pa 13,71 evra.

giphy

37 kilogramov svinjine
Še ena od tradicionalnih velikonočnih dobrot je šunka. Prebivalec Slovenije je predlani povprečno pojedel 37,6 kilograma svinjine. 38 odstotkov tega mesa je bilo proizvedenega v Sloveniji. Vendar večina svinjskega mesa prihaja iz tujine, kar 10-krat več kot ga izvozimo ga uvozimo. Največ svinjine v Slovenijo pripeljemo iz Avstrije, največ pa je izvozimo na Hrvaško.

giphy

Največ Hrenov v savinjski regiji
In še ta zanimivost. Lani je 1440 Slovencev nosilo pikantni priimek Hren, ki je 83. najbolj pogost priimek pri nas. Največ ljudi s tem imenom živi v osrednjeslovenski regiji – 418. Deset manj pa jih prihaja iz savinjske statistične regije. Prav tu je priimek Hren najbolj pogost, uvršča se na 29. mesto. (TMG, vir: Surs)




Štajerski val v sliki