maj 12, 2015

Steklarna z novim lastnikom do novih trgov?

Steklarna Rogaška bo po letu in pol dobila novega lastnika. Finska družba Fiskars bo za nakup odštela 406 milijonov evrov. Sindikat v izjavah zadržan.

Bo Fiskars ohranil število zaposlenih?

Lastništvo urejeno do julija
Steklarno Rogaška je pred letom in pol prevzela skupina WWRD, njen lastnik, ameriški zasebni sklad KPS Capital Partners, pa zdaj to skupino prodaja. Skupino WWRD bo prevzela finska družba Fiskars, ki bo za njen nakup ameriškemu skladu plačala 406 milijonov evrov. Prevzem mora odobriti še ameriški regulator trga, posel pa naj bi bil sklenjen do začetka julija.

Kdo je Fiskars?
Fiskars je vodilno mednarodno podjetje za proizvodnjo izdelkov za dom in vrt. Lani so zabeležili 768 milijonov evrov prometa, v 20 državah pa zaposluje 4.800 ljudi. Kot so sporočili iz Steklarne Rogaška, naj bi s prevzemom okrepili navzočnost v Združenih državah Amerike, Evropi in azijsko-pacifiški regiji. Predstavniki sindikata v steklarni pa o pričakovanjih glede novega lastnika še ne morejo govoriti. Za kakršnekoli napovedi je po njihovem mnenju preuranjeno. Spomnimo, da je dosedanji lastnik, skupina WWRD, ob prevzemu ohranila število zaposlenih. Predsednik svobodnega sindikata v Steklarni Rogaška Stjepan Križnik:"Nismo prestrašeni. Gre za lastnika z dolgoletno tradicijo. In ne za špekulativni kapital. Delamo nemoteno in verjamemo, da bo tako tudi v prihdodnje. Vztrajali bomo pri pridobljenih delavskih pravicah. To je vse."

Tako Steklarna kot Fiskars z dolgoletno tradicijo
Steklarna Rogaška je bila ustanovljena leta 1927. Proizvodnja stekla je v tej regiji uveljavljena sicer od leta 1665. Družba izdeluje izdelke iz kristala, kristalina in barvnega stekla. Rogaška zaposluje 870 ljudi po vsem svetu. Začetki Fiskarsa pa segajo v leto 1649. Sprva se je ukvarjal s proizvodnjo litega železa in kovanih izdelkov, danes pa ponuja tudi pestro paleto kuhinjskih pripomočkov. (BF)