januar 6, 2019

Število prijateljev je omejeno

Za prijatelje gotovo velja, da jih je bolje imeti manj, a tiste prave. Pri izbiri nam pomagajo že naši možgani, saj nam ne dovoljujejo prevelikega števila prijateljev.

Na facebooku imamo res lahko tisoče prijateljev, vendar o večini niti ne razmišljamo. (foto: Pixabay)

Do 148 prijateljev
Britanski antropolog Robin Dunbar je pri svojem raziskovanju ugotovil, da lahko ljudje zaradi velikosti in nagubanosti svojih možganov ohranjamo socialne stike s povprečno 148 ljudmi. Ta številka se tako po njem imenuje Dunbarjevo število. Več socialnih stikov namreč prinaša več informacij, kar možganom predstavlja večji izziv. V nabor skoraj 150 ljudi, s katerimi lahko vzdržujemo medsebojne odnose, sodijo družinski člani, prijatelji in znanci. Torej ljudje, ki jih bolje poznamo.

vir: Giphy

Prijateljske plasti
Dunbar je raziskoval tudi čustveno navezanost na ljudi. Zapisal je, da medosebni odnosi niso oblak 150 ljudi, ampak prijateljstva razvrščamo v plasti. Plast z najmanj prijatelji je plast z našimi najbližjimi prijatelji – navadno jih imamo od tri do pet. To so naši najboljši prijatelji – ljudje, s katerimi se redno dobivamo, z njimi delimo osebne stvari in z njimi vzdržujemo močno čustveno vez. V naslednji plasti jih je 15, nato 50 in v vsaki naslednji več.

vir: Giphy

Vsak potrebuje prijatelja
Če ohranjamo stike z najbližjimi prijatelji, smo bolj zadovoljni. Verjetno je vsakomur lepše in lažje, če ima ob sebi nekaj ljudi, ki jim je mar. Ker smo ljudje različni, ni modela prijateljstva, ki bi ustrezal vsem. Nekateri ne potrebujejo petih najboljših prijateljev, ampak samo enega. Tudi strokovnjaki poudarjajo, da vsak potrebuje vsaj enega prijatelja. Danes pa se vse več ljudi, predvsem starejših, sooča z osamljenostjo. Če nimamo vsaj enega dobrega prijatelja, strokovnjaki svetujejo, da si vzamemo čas in podrobneje spoznamo koga od znancev. Lahko jih povabimo na kavo, v kino ali na kosilo, se pridružimo lokalnemu klubu ali skupini, obudimo stik s prijatelji iz preteklosti. Prijateljstvo pa seveda ni enostransko. Da ohranimo prijatelje, ne moremo le od njih pričakovati, da bodo z nami, ko jih bomo potrebovali. Tudi mi moramo biti na voljo njim. (TMG, vir: LifeHacker)