Stičišče šolstva in gospodarstva Dravinjske doline

12.05.2017

Učni izdelovalni laboratorij na Srednji strokovni šoli v Zrečah si je med nedavnim obiskom vlade v naših krajih ogledal tudi premier Miro Cerar. Pohvalil je sodelovanje med podjetjem Unior in srednjo šolo.

Robotizirana industrija ni več tako zelo oddaljena. Mlade generacije se tega vse bolj zavedajo tudi zaradi učno-izdelovalnih laboratorijev. Eden takšnih je zaživel v sklopu Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče in bo na voljo vsem, ki v Dravinjski dolini razvijajo tehnološke produkte.

Znanje in vrhunska oprema na enem mestu
Učni izdelovalni laboratorij (U-LAB) je nekakšen most med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom. Več kot pol milijona evrov je za njegovo vzpostavitev zagotovilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. V njem so na voljo najsodobnejši stroji in naprave, ki omogočajo izdelovanje in prototipiranje. Od laserskih rezalnikov, 3D tiskalnikov in kolaborativnih robotov do gravirnih strojev, strojnega vida, razalnikov in stružnikov. "Tudi v naših krajih želimo mlade spodbuditi k inoviranju ter soočanju s 4.0 industrijo. Podjetjem pa zagotavljati podporo pri uvajanju manjših razvojnih programov, saj imajo na enem mestu na voljo najsodobnejšo opremo, storitve in znanja, ki pa jih bomo nenehno nadgrajevali. Želimo da naš U-LAB sčasoma preraste v platformo za prenos znanja med vsemi zainteresiranimi deležniki v Dravinjski dolini," pojasnjuje Jasmina Mihelak Zupančič, direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče.

Trije U-LAB-i v Slovenskih Konjicah in Zrečah
Učni izdelovalni laboratorij bo deloval na treh lokacijah - v pritličju Gimnazije Slovenske Konjice je na voljo že nekaj časa; zdaj je nared tudi v Srednji strokovni šoli v Zrečah, tretja lokacija pa je predvidena v prostorih konjiškega Mladinskega servisa. Za zainteresirane posameznike bodo v U-LAB-u organizirali izobraževanja in delavnice ter zagotavljali mentorsko podporo. Prav kakovostna mentorska podpora bo ključna za uspešen razvoj laboratorija. Več o tem direktorica Mihelak-Zupančičeva v spodnjem posnetku, kjer pojasnjuje tudi, kako boste zainteresirani lahko dostopali do učnega laboratorija. (BF)

DIREKTORICA MIHELAK ZUPANČIČEVA
Štajerski val v sliki