oktober 21, 2018

Štirinožni župani - saj ni res, pa je!

Lokalne volitve so vse bližje. Verjetno se kakšno presenečenje obeta tudi na dan volitev, 18. novembra. Zagotovo pa ne bo tako veliko kot tam, kjer so za župane na primer izvolili živali.

Štirinožni župani Sweet Tart (levo zgoraj), kozel Henry Clay III., maček Stubbs in pasji župan Bosco, ki je dobil celo svoj kip.

Mačja županja
V Omeni v ameriški zvezni državi Michigan je v začetku leta na lokalnih volitvah 13 psov, pava, mačka in kozo premagala mačka po imenu Sweet Tart. Še bolj nenavadno je, da to ni prva nečloveška županja Omene. Kraj s skoraj 300 prebivalci živali vodijo že več kot desetletje. Poleg mačje županje so prebivalci kraja izvolili še dva živalska podžupana, kokoš Polly pa je postala asistentka za težave perjadi. Z izvolitvijo živali sicer ne želijo le priti do medijske pozornosti. Za vsak glas, ki ga volivci namenijo živalskim kandidatom, en dolar namenijo lokalnim neprofitnim organizacijam.

V Teksasu kozja dinastija županov
Omena sicer ni edina, kjer lokalno oblast prepustijo živalim. Na Aljaski je bil na čelu Talkeetne s približno 900 prebivalci maček Stubbs. Županoval je vse do lani, ko je, star dvajset let, umrl. V Sunolu v Kaliforniji je kar 13 let županoval mešanec med zlatim prinašalcem in rotvajlerjem. V kraju Lajitas v Teksasu že od leta 1986 vlada kozja dinastija, trenutno županuje kozel Henry Clay III. Živalski župani pa niso posebnost ZDA. Jazbečar Saucisse se je leta 2001 kot kandidat pojavil na županskih volitvah v drugem največjem francoskem mestu Marseille. Saucisse se je tako povzpel od zapuščenega kužka do županskega kandidata. Sicer ni zmagal, je pa prejel štiri odstotke glasov volivcev.

Kdo torej odloča?
Ker gre pri mestih z živalskimi župani za manjše kraje, odločanje prevzamejo vladna telesa širšega območja ali okraja. In čeprav se o izvoljenih živalih govori kot o političnih voditeljih, so njihovi nazivi zgolj ceremonialni. Vseeno pa živali do neke mere igrajo svojo župansko vlogo. Župan Stubbs je denimo imel celo svojo pisarno, ki je privabila tako krajane kot turiste. V Talkeetni so prav tako prodajali spominke s podobo svojega mačjega župana. Eden od mestnih veljakov je celo pojasnil, da gre pri izvolitvi mačka za piarovski trik, saj se o teh krajih verjetno ne bi govorilo, če bi imeli človeške župane. (TMG, vir: ATI, MentalFloss)