Štirje meseci delnih zapor na Štajerski avtoceseti

19.07.2016

Avtocesta je nujno potrebna obnove. (Fotografija je simbolična, foto: DARS)

Na Štajerski avtocesti, med Arjo vasjo in Šempetrom, pričakujte naslednje mesece upočasnjen promet, ob prometnih konicah verjetno tudi zastoje. Družba za avtoceste RS (DARS) je začela obnavljati več kot 11-kilometrski odsek na obeh polovicah avtoceste. Za dela so predvideni štirje meseci.

Dobrih 11 kilometrov nove ceste
Iz DARS-a so sporočili, da bodo obnovili nekaj več kot 11 kilometrov uničenega cestišča, delno pa tudi most na tem odseku, ki že skoraj 20 let ni bil deležen večje temeljitejše obnove. „Prvi teden, do 25. julija, bosta zaprta zgolj odstavna pasova v obe smeri, saj je za namen vožnje po odstavnih pasovih pri vzpostavitvi nadaljnjih zapor potrebno najprej sanirati odstavna pasova ter jaške na njih. Nato bo v štirih mesecih opravljena rekonstrukcija vozišča ter objektov na tem odseku. Promet bo med obnovitvenimi deli sicer vseskozi urejen tako, da bo vedno potekal po dveh (zoženih) pasovih v vsako smer vožnje,“ razlagajo v DARS-u in dodajajo, da bo sprva hitrost omejena na največ 80 kilometrov na uro, zatem le na 60 kilometrov na uro.

Res brez večjih zastojev?
Izvajalec del je konzorcij podjetij SGP Pomgrad iz Murske Sobote in VOC iz Celja, vrednost pogodbe je dobrih devet milijonov evrov. V DARS-u zaradi del posebnih zastojev ne pričakujejo. Po njihovih podatkih odsek Šentrupert–Vransko prevozi v povprečju vsak dan nekaj več kot 35 tisoč vozil. Na severni ljubljanski obvoznici, kjer stroji brnijo že od junija in ne povzročajo večjih težav, je povprečni promet približno dvakrat večji, saj presega 70 tisoč vozil na dan. Vseeno priporočamo, da spremljate dogajanje na cestah in morebitne težave tudi na drugih odsekih. Nasvete najdete TUKAJ. (AD)
 
Štajerski val v sliki