junij 3, 2018

Strastni matematik iz Šmarja je naj dijak

Šmarčan David Opalič, dijak I. Gimnazije v Celju, je naj dijak Slovenije. Naziv si je prislužil predvsem z velikimi uspehi iz matematike, astronomije, šaha in logike. Če že mora izbrati, pravi, da ga najbolj navdušuje matematika. 

David Opalič (skrajno levo) v družbi kolegov in mentorja - ekipa se je uvrstila na Mednarodno matematično olimpijado, ki bo julija v Romuniji. (Foto: FB)

Med poukom matematike na Facebooku
David Opalič iz Šmarja pri Jelšah priznanj na najrazličnejših domačih in mednarodnih tekmovanjih ne šteje več. Že veliko se jih je nabralo v osnovni šoli, v srednji šoli je dijak, ki trenutno končuje 4. letnik I. Gimnazije v Celju, uspehe le še nadgrajeval. Najbližje mu je naravoslovje. „Načeloma me zanimajo vsa področja, če bi pa moral eno izbrati, pa bi izbral matematiko. Težko je razložiti, zakaj, to moraš enostavno začutiti,“ pravi David, ki je ta teden prejel naziv Naj dijak Slovenije, ki ga podeljuje Dijaška organizacija Slovenije s podporo šolskega ministrstva. Razglasili so tudi naj dijakinjo, to je postala Meta Štuhec iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Z naj dijakom se je še podrobneje o njegovi strasti pogovarjal Kristijan Šmid in med drugim preveril, kaj počne med poukom matematike, da mu ni dolgčas. Menda ima celo dovoljenje profesorjev, da brska po Facebooku. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Pogovor z naj dijakom Slovenije