maj 21, 2020

Tajnica Marija Ožura o spominih na delo na šmarski šoli

Današnji 21. maj je dan tajnic in poslovnih sekretark Slovenije. Mi smo smo se ob tej priložnosti ozrli v zgodovino in preverili, kakšno je bilo to delo nekoč, ko še ni bilo moderne tehnologije in vseh pripomočkov. Poklepetali smo z Marijo Ožura, upokojeno tajnico na šmarski osnovni šoli.

Marija Ožura pravi, da je bilo tajništvo nekoč središče šole. Tajnica je vedela vse. (Foto: osebni arhiv)

"Imeli smo en telefon, en pisalni in en seštevalni stroj"
Nekoč je bil poklic tajnice zelo spoštovan poklic. Danes je iz vrst tajnic in poslovnih sekretarjev slišati, da je premalo cenjen, čeprav opravljajo zahtevno in pomembno delo. Nas je zanimalo, kako je bilo nekoč, ko je veljalo, da so tajnice kot zid, mimo katerega si težko kar tako prišel do direktorja, funkcionarja, tudi ravnatelja. Silvester je zato poklical Marijo Ožura, upokojeno tajnico na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, ki se je v naše kraje, natančneje v Rogaško Slatino, priselila z Dolenjske in tukaj živi še danes. Poklepetala sta o njenem delu, pa o časih, ko sta bila pisalni stroj in telefon praktično edino orodje. Marija Ožura se teh časov rada spominja.

»Na šoli smo imeli en telefon, en pisalni stroj in en seštevalnik. Ko je imel kak učitelj telefonski klic, ga je bilo treba iti iskat v razred, ko sva prišla nazaj, je bil klic velikokrat že prekinjen. A zato ni bilo nobene slabe volje, lepo smo se imeli.«
 
V prijetnem pogovoru sta se spomnila tudi takratnega dolgoletnega ravnatelja šmarske šole Jožeta Jakoša, ki je bil tudi eden prvih napovedovalcev na takratnem Radiu Šmarje pri Jelšah, danes Štajerskem valu. (NS)

Datoteke

UPOKOJENA TAJNICA MARIJA OŽURA O SVOJEM DELU NA OŠ ŠMARJE PRI JELŠAH