januar 13, 2018

O najbolj nenavadnih strahovih

Strah človeka spremlja od nekdaj in skozi čas dobiva nove razsežnosti. Ljudje se ne bojijo več samo na primer teme, kač ali pajkov – nekateri se bojijo klovnov, drugi dreves, sira in nekateri celo papeža.

Strahovi so lahko takšni in drugačni. Česar morda nekdo sploh ne opazi, lahko drugemu pošteno nažene strah v kosti ...

Česa se bojijo zvezdniki? 
Igralec Johnny Depp se boji klovnov. Daniela Radcliffea, ki je upodobil pogumnega mladega čarovnika Harryja Potterja, strašijo rakuni. Nicole Kidman se na smrt boji metuljev, Oprah Winfrey pa ne prenese žvečilnih gumijev. Pamela Anderson ima fobijo pred ogledali. Davida Beckhama spremlja strah pred tem, da bi ga v javnosti napadla jata ptic. Liam Payne iz zasedbe One Direction pa se verjetno izogiba juhi, saj se boji žlic. Obstaja pa še kopica drugih neobičajnih fobij. Ste že slišali za tele?

Turofobija – strah pred sirom
Fobija pred sirom lahko doleti tudi tiste, ki niso laktozno intolerantni. Sir namreč povezujejo s travmatičnimi spomini. Nekateri se bojijo le določene vrste sira, druge pa prestraši sir na splošno.

Hilofobija – strah pred drevesi
Sprehod v naravi je za tiste, ki trpijo za to fobijo, vse prej kot sproščujoč. Prestrašijo jih namreč drevesa in gozdovi. Ta strah navadno povzročijo filmi ali pravljice, v katerih se pojavijo strašljivi gozdovi.

Papafobija – strah pred papežem
Precej nepogosti fobiji pred papežem pogosto botrujeta hierofobija – strah pred svetimi ljudmi ali predmeti – ali hagiofobija – strah pred tem, da nas ne bi marali svetniki ali sveti predmeti. Pogosto ga povzroči travmatična izkušnja s papežem.

Ombrofobija – strah pred dežjem
Nikar otrok preveč ne strašite pred dežjem. Fobijo pred dežjem namreč največkrat povzročijo opozorila staršev, da ne smemo ven v dežju, ker bomo zboleli. Razlog za ombrofobijo pa je lahko tudi povezovanje dežja z depresijo.

Nomofobija – strah pred mobilno nedosegljivostjo
Strah, ki se je pojavil v zadnjem času, je nomofobija. Kar več kot polovica Britancev se denimo boji, da bodo ostali brez signala, da se bo njihovemu mobilniku izpraznila baterija ali celo, da mobilnika ne bodo imeli na očeh. Se najdete v ketari od teh fobij? (TMG, vir: Telegraph, Glamour)