januar 10, 2017

Te dni zebe tudi živali!

Ko je mraz, našo pozornost potrebujejo tudi živali. Toliko bolj tiste, ki živijo na prostem. S pomočjo veterinarke bomo nanizali nekaj napotkov, kako jim olajšati zelo mrzle dni.  Ključni so toplo zavetje, bolj kalorična hrana in sveža voda.

V teh mrzlih dneh živali toliko bolj potrebujejo naše sočutje, hvaležne nam bodo. (Foto; B. Lah)

Mrzla hrana lahko povzroči vnetje želodca
Živali, ki bodo hvaležne za naše sočutje v teh neizprosnih temperaturah je veliko. "Psom, ki živijo na prostem zagotovite toplo in varno zavetje. Uta naj ima predprostor in ležišče, na katerem naj bo topla odeja ali seno," poudarja veterinarka Nataša Bele z Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah. Psi morajo imeti vedno dovolj sveže vode, hrana pa naj bo beljakovinsko bolj bogata. In topla. Premrzla hrana lahko povzroči tudi vnetje želodca. Kovinske posode zamenjamo s plastičnimi, saj si pes lahko na kovinski zalepi jezik. Kaj pa hišni psi? Tudi pozimi jim je potrebno zagotoviti dovolj gibanja. Ko so temperature zelo nizke, sprehajalne površine zaledenijo. Sol na njih pa draži pasje blazinice, zato jih moramo po vsakem sprehodu sprati z mlačno vodo. Kratkodlake pse in tiste, ki imajo zaradi bivanja na toplem manj poddlake, je priporočljivo obleči.

Kaj pa prostoživeče muce?
Toplo zavetje pred mrazom lahko mačkam uredimo v drvarnici ali lopi. "Iz starih desk, kartona ali kosov stiropora, ki je odličen izolator, lahko izdelamo hiško. Živali, ki morajo živeti na prostem vam bodo hvaležne tudi za stare odeje, ki jih bodo grele. Pa na zdravo in uravnoteženo prehrano ne pozabite. Za zunanje mačke so dobra izbira briketi, saj ti na prostem ne zmrznejo. Prav tako jim zagotovimo svežo vodo, ki jo večkrat dnevno preverimo in po potrebi zamenjamo," nam polaga na srce Nataša Bele.

Postavite krmilnice
Na prostem v mrazu pa ne živijo samo psi in mačke. Živali v gozdu se jeseni začnejo pripravljati na zimo tako, da si gradijo brloge ter nabirajo zaloge hrane. Nekatere ptice se čez zimo preselijo v toplejše južne kraje. Pticam, ki ostanejo pri nas, pa je v teh dneh prav tako zelo težko. "Hrano zaradi poledenelosti težko najdejo. Zato jim pomagajmo - izobesimo krmilnice, vanje pa natresimo različna semena," še svetuje veterinarka. Sicer pa mrzle zimske mesece težko prenašajo tudi druge domače živali, denimo konji in krave. Zagotovimo jim topel, suh, očiščen in dobro izoliran hlev. V njem pa kakovostno krmo in zadostno količino vode. (BF)