maj 31, 2020

Tobačna industrija usmerjena na mlade

31. maj je svetovni dan brez tobaka, ki je letos namenjen ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov.

Ključna ciljna skupina zakonodaje na področju nadzora nad tobakom v Sloveniji so otroci, mladostniki in mladi odrasli. (Foto: Pixabay)

Tobačna industrija manipulira
Letošnji svetovni dan brez tobaka poteka pod geslom "Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije. Preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi". "Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo. Prav zato so otroci, mladostniki in mladi odrasli posebej pomembni za industrijo, saj brez pridobljenih novih generacij potrošnikov svojih izdelkov ta ne more biti uspešna. Industrija v času strogih zakonodajnih omejitev številnih marketinških aktivnosti izvaja različne pristope, da pridobi nove generacije potrošnikov," navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Letošnji Svetovni dan brez tobaka zato namenjajo ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov ter predstavitvi učinkovitih programov za preprečevanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladimi.

 Mlade je treba ozavestiti o posledicah kajenja. (Foto: Pixabay)

Tobačna industrija išče mlade
"Nihče se ne rodi s potrebo po nikotinu. To potrebo umetno ustvarja tobačna industrija s svojimi marketinškimi akcijami in iz nje kuje ogromne dobičke. Ko enkrat zasvojijo mladega človeka, bo ta sam nosil denar industriji, do svoje prezgodnje bolezni in smrti. Za vsakega umrlega kadilca mora tobačna industrija rekrutirati vsaj enega novega, čim mlajšega, da ohrani ali poveča svoj dobiček. Tobačna industrija porabi milijarde dolarjev za oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov z namenom prikazati tiste, ki uporabljajo te izdelke kot svobodne in uspešne. Dejstvo pa je, da kdor je odvisen od neke snovi, v tem primeru nikotina, ne more biti svoboden in je tudi redko uspešen. Ko enkrat človek postane zasvojen z neko snovjo, praviloma izgubi vso svobodo samoodločanja, izgubi svojo svobodo", pravi dr. Tomaž Čakš z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Elektronske cigarete so škodljive
Ponujanje novih ali netradicionalnih izdelkov, ki jih promovirajo kot manj škodljive, čeprav za to ni osnove v znanstvenih dokazih, je eden od pristopov industrije v obdobju močnih omejitev marketinga tobačnih izdelkov. Med te izdelke sodijo elektronske cigarete, tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, brezdimni tobačni izdelki, pa tudi vodne pipe idr. »V Sloveniji beležimo višje odstotke uporabnikov teh izdelkov med mladostniki kot med splošno populacijo, kar je še posebej zaskrbljujoče ob dejstvu, da uporaba teh izdelkov med mladostniki pomembno zviša tveganje za začetek kajenja, ter da ima uporaba nikotina v obdobju mladostništva poleg nastanka zasvojenosti tudi škodljive učinke na hitro razvijajoče se možgane v tem obdobju. Pri novejših izdelkih še niso raziskani učinki dolgoročne uporabe na zdravje, vemo pa, da elektronske cigarete med mladostniki privedejo do več težav z dihali (piskanje pri dihanju, kašelj), pogostejših poslabšanj astme in lahko tudi hujših obolenj pljuč", je povedala Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

  Zasvojenost z elektronskimi cigareti lahko hitro preide na zasvojenost z navadnimi cigareti. (Foto: NIJZ)

Čimprejšnja opustitev kajenja pomembna za zdravje
Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, ima pa še večji pomen v času COVID–19. Kadilci so po navedbah NIJZ verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek COVID-19, česar pa ne morejo izključiti tudi pri uporabi drugih tobačnih in povezanih izdelkov. "Največje koristi za zdravje posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti, a tudi če kajenje opusti kasneje, bo izkusil pomembne koristi za zdravje. Že kmalu po opustitvi kajenja telo začne popravljati škodo, povzročeno s kajenjem, koristi opustitve pa se s časom večajo. Svetujemo čim prejšnjo opustitev kajenja in uporabe drugih tobačnih in povezanih izdelkov. Le tako lahko pridobite največ koristi za svoje zdravje. Opustitev kajenja je še posebej pomembna v času COVID-19, saj imajo kadilci imajo zvišano tveganje za komplikacije COVID-19, verjetno pa so tudi bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom", pravi doc. dr. Mihaela Zidarn z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Pomoč na brezplačnem telefonu, v lekarnah
Tudi v času COVID-19 je na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja. Na voljo je brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77, ki deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/ lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik. (Vir: NIJZ, SP)