junij 13, 2022

Tone Tiselj: Vrhunski šport me danes ne zanima več

Pred kolesarsko dirko po Sloveniji je bil gost nedeljskega srečanja celjska športna legenda,  nekdanji rokometni trener in selektor Tone Tiselj, ki velja za enega najuspešnejših slovenskih in evropskih rokometnih trenerjev. V zadnjih letih pa se je kot rekreativec navdušil za kolesarstvo in postal odličen poznavalec dogajanja v kolesarskem športu. Je tudi športni direktor Kolesarskega društva knežjega mesta Celje in ambasador 3. etape letošnje kolesarke dirke po Sloveniji.

Celjska športna legenda Tone Tiselj, nekdanji rokometni trener in selektor ter velik ljubitelj kolesarskega športa, zato so ga imenovali za ambasadorja letošnje kolesarke dirke po Sloveniji.

»V Sloveniji organiziramo najmanjše število kolesarskih dirk, a imamo najboljše kolesarje na svetu. To je preprosto sreča. Sreča, da se je Primož Roglič odločil za prehod iz skakalnega športa v kolesarstvo in da se je rodil Tadej Pogačar, kajti za vrhunske rezultate v kolesarstvu so pomembni tudi geni. Z obema športnikoma so opravili posebne teste in ugotovili, da sta prava motorja za kolesarski šport, imata prave gene.«

Vsi že nestrpno pričakujemo 28. dirko po Sloveniji 2022, s pričetkom v sredo, 15. junija. V petih etapah bodo kolesarji po Sloveniji skupaj prevozili skoraj 800 kilometrov in kar dve etapi od petih tečeta skozi naše kraje, 2. etapa, s štartom na Ptuju in ciljem v Rogaški Slatini, ter 3. etapa, s štartom v Žalcu in ciljem v Celju, katere ambasador je tudi naš gost Tone Tiselj.  
In letos bo kolesarska dirka po Sloveniji še posebej zanimiva, saj bo njej znova sodeloval dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar, tudi lanski zmagovalec dirke po Sloveniji. Ob njem in ob še nekaterih drugih najboljši svetovnih asih bodo tekmovali tudi nekateri najboljši slovenski kolesarji. Koga iz svetovnega vrha kolesarstva lahko pričakujemo na dirki po Sloveniji, kako varne in privlačne so za vrhunske kolesarje slovenske kolesarske trase, kako se Slovenci odrežemo kot organizatorji, in kako kot navijači ... O vsem tem je tekla beseda v radijskem srečanju z  ambasadorjem letošnje kolesarske dirke po Sloveniji Tonetom Tisljem. Pa tudi o slovenski kolesarski pravljici in evforiji, ki je zaradi izjemnih uspehov naših kolesarjev zajela slovensko javnost, o kolesarski vročici pred dirko, pa o rokometu ter o njegovi profesionalni karieri rokometnega trenerja in selektorja ter o imperativih vrhunskega športa, ki ga, kot pravi sam, danes ne zanima več.
»Vrhunski šport je postal trgovina, športniki in trenerji pa potrošno blago. In kot tak me profesionalni šport ne zanima več,« je med drugim dejal Tone Tiselj, ki je dolga leta bil povsem predan profesionalnemu športu. Vsem rekreativnim športnikom pa polaga na srce: »Delajte toliko, kolikor zmorete in kolikor dovoljuje telo. Ohranite zmernost, da bo šport v užitek.«

S Tonetom Tisljem se je pogovarjala Greta Kokot Rajković. Pogovoru lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. 

Galerija slik