marec 31, 2020

Torek in koronavirus v naših krajih

Zadnji marčevski dan je prinesel nakazila pokojnin, pri čemer tako banke kot pošte pozivajo upokojence, naj ne gredo v poslovalnice, če ni to res nujno. Medtem so znani sveži podatki o potrjenih okužbah. Kako je v naših krajih?

Zadnji dan marca je in od njega se poslavljamo z nadaljevanjem boja proti koronavirusu. (Foto: Pixabay)

DOBRNA - Upravna enota Celje je do nadaljnjega zaprla Krajevni urad Dobrna. Vse življenjsko nujne upravne storitve lahko občani opravijo na sedežu Upravne enote Celje.

SLOVENSKE KONJICE
- Planinsko društvo Slovenske Konjice je z današnjim dnem zaprlo vse označene planinske poti na Skalo, prostor na Skali ter stolp na Stolpniku. Sklep o zaprtju je izdal župan Darko Ratajc zaradi preprečitve širjenja okužbe s koronavirusom, ker na omenjenih delih ni mogoče ohranjati varnostne razdalje med pohodniki.


CELJE
- V nakupovalnem središču Citycenter Celje so sprejeli dodatne previdnostne ukrepe. Sporočili so, da je v skladu z nedavno sprejetimi dodatnimi vladnimi ukrepi, v Citiycentru Celje odslej obvezna uporaba zaščitnih mask in rokavic za vse zaposlene in kupce. Poostreno tudi naprej izvajajo dezinfekcijo nakupovalnih površin. Od danes naprej so obiskovalcem na voljo štirje vhodi v nakupovalno središče.



CELJE -
V Celju so danes po enotedenski prekinitvi znova odprli gradbišče na Ljubljanski cesti. Kot so sporočili iz celjske občine so, ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov začeli s četrto, predzadnjo fazo izgradnje krožišča na Glaziji, ki bo predvidoma končana v dveh tednih. Izvajalec del, gradbeno podjetje VOC Celje, bo v tem času uredilo rob krožišča, pločnik, in kolesarsko stezo. Temu bo sledila še zadnja, peta faza, v kateri bodo gradbinci krožišče asfaltirali, uredili sredinski otok, prehod za pešce na zahodnem izvozu in med drugim namestili prometno opremo.

Po enotedenski prekinitvi se nadaljuje gradnja krožišča na Glaziji. (Foto: MOC)

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - 
V Savinjski regiji se je številka povzpela na 158. V občini Šmarje pri Jelšah, ki je žarišče okužbe in kjer se je v minulih dneh številka precej hitro povečevala, so potrdili le 2 nova primera, zdaj jih je skupaj 97. O dveh novih primerih poročajo iz občine Šentjur, zdaj jih je tam 6, ena dodatna okužba pa je v Rogaški Slatini, tam je zdaj 24 okuženih s koronavirusno boleznijo COVID 19. En nov primer, 13-ti, so potrdili tudi v Celju. Dobra novica pa je iz Podravja, kjer v zadnjem dnevu niso – vsaj uradno – odkrili nobene nove okužbe. Ob tem še vedno velja pravilo, da, če sumite, da ste okuženi, ker kašljate, težko dihate in imate vročino, po telefonu pokličite osebnega zdravnika - on vam bo dal vsa nadaljnja navodila in vas tudi poslal na testiranje.  


SLOVENIJA
- V skladišče civilne zaščite v Rojah je prispela donacija medicinske zaščitne opreme, ki jo je skupina Hisense iz Kitajske poslala v Slovenijo. Gre za eno večjih donacij Sloveniji, skupaj je Hisense naši državi doniral 200.000 zaščitnih mask, 2.000 kompletov zaščitnih oblek in zaščitnih očal za zdravstvene delavce, 2.000 kosov kirurških zaščitnih oblačil ter 500 respiratorjev, prav tako pa je Hisense doniral tudi medicinski ventilator (aparat za umetno predihavanje pljuč). Pomagal je prav tako pri nakupu dodatnih 46 medicinskih ventilatorjev za državo, ki bodo v Slovenijo prispeli v naslednjih dveh dneh.

CELJE
- Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je bilo danes do 8. ure pri njih hospitaliziranih 15 pacientov, od tega 3 osebe v enoti intenzivne terapije. Enga pacienta so odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA
- Po uradnih podatkih sta z novim koronavirusom v Sloveniji okužena 802 človeka, beležimo 15 smrtnih žrtev.


LAŠKO -
V občini Laško so se odločili, da pristopijo k izvedbi participativnega proračuna za leti 2020 in 2021. To pomeni, da bodo imeli tako občanke in občani priložnost predlagati projekte, za katere si želijo, da jih občina hitro uresniči. Rok za oddajo predlogov se je že iztekel, a se je občina zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo koronavirusa, odločila, da ga podaljša. Predloge projektov tako zbira do 15. aprila.

ŠMARJE PRI JELŠAH, ROGAŠKA SLATINA - Šmarskemu domu upokojencev so na pomoč pri oskrbi stanovalcev, okuženih s koronavirosom, pristopili tudi zdravstveni delavci od drugod. Med drugim se je nemudoma odzval Medical center Rogaška. Že od minulega ponedeljka tako tam pomagata dve ekipi srednjih in diplomiranih medicinskih sester, medicinskih tehnikov, bolničark in bolničarjev, ki se v 13-urnem delovniku dnevno izmenjujeta. "Ob tej priložnosti poklon vsem zdravstvenim delavcem," pravijo v Medical centru Rogaška.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V šmarskem zdravstvenem domu so se spraševali, kako sterilizirati in dezinficirati vso zaščitno opremo. Na pomoč je po zahtevku Centra za obveščanje Republike Slovenije priskočila Slovenska vojska.

SLOVENIJA - Finančna uprava bo danes zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. V njem bodo za razliko od prejšnjih let zaradi izredne situacije ob epidemiji koronavirusa samo tisti zavezanci, ki imajo vračilo dohodnine ali pa so brez vračila oz. doplačila. Preveč plačano dohodnino bo država nakazala do 29. maja. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom so letos sicer predvideni trije svežnji. Zadnjega bo finančna uprava odposlala do konca junija, v njem bodo informativni izračuni za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške.

ŠENTJUR - Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je po novem odloku, ki je začel veljati v ponedeljek, z nekaj izjemami dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Občina Šentjur tem sporoča: "Občina Šentjur je že 17. marca zaprla javna športna igrišča, igrala ter rekreacijske površine, zato dodatnih zaostritev v skladu z novim vladnim odlokom trenutno ne predvidela. Zato pa vse občanke in občane ponovno pozivamo k spoštovanju tako občinskih kot državnih predpisov. V skladu z odlokom nadzor lahko vršijo policija, redarstvo, člani občinskega štaba civilne zaščite, v kolikor pa bo potrebno, bo župan pooblastil tudi pripadnike Gasilske zveze Šentjur s PGD-ji." 

SLOVENIJA - Zadnji marčevski dan prinaša nakazila pokojnin, pri čemer tako banke kot pošte pozivajo upokojence, naj ne gredo v poslovalnice, če ni to res nujno. V gneči je namreč velika možnost za okužbo. Več nasvetov najdete TUKAJ