april 21, 2020

TOREK in koronavirus v naših krajih

V Sloveniji so v zadnjem dnevu potrdili 9 novih okužb s covid-19, novih smrtnih žrtev virus ni zahteval. Medtem so danes na portalu eUprava objavili elektronsko vlogo za enkratno pomoč študentom. Kaj še prinaša torek? Dogajanje spremljamo in vas o njem sproti obveščamo v etru Štajerskega vala in v tej spletni novici.

Čeprav se ukrepi nekoliko rahljajo, življenje še vedno v veliki meri kroji novi koronavirus. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Vlada je danes sprejela dva pomembna zakonska predloga - popravila je prvi protikoronski zakon ter sprejela drugega. S tem je zaokrožila in dopolnila finančno pomoč ob epidemiji novega koronavirusa ter po besedah premierja Janeza Janše zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva. Prihodnji izziv vlade pa bo, kot je dejal, odprava številnih birokratskih ovir, ki onemogočajo razvoj, čeprav smo ga sposobni financirati. To bo vsebina tretjega protikoronskega paketa, ki ga vlada načrtuje za konec maja. Kdaj pa bo na vrsti novo rahljanje ukrepov in strogih pravil v boju proti koronavirusu? Janša pravi:   

CELJSKO - v Splošni bolnišnici Celje pozivajo, da na nenujno zdravstveno obravnavo ne prihajajte prezgodaj. "Izkušnje prvih dveh dni kažejo, da veliko ljudi prehitro prihaja v bolnišnico pred vhod št. 1, zato se tam vijeta dolgi vrsti čakajočih," sporočajo iz bolnišnice. Zato še enkrat poudarjajo, da lahko v bolnišnico vstopite šele 15 minut pred naročenim terminom.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega 6 oseb v enoti intenzivne terapije. Tri paciente so odpustili v domačo oskrbo.

ŠMARJE PRI JELŠAH, ŠENTJUR - V Sloveniji so doslej okužbo s covid-19 uradno, s testom, potrdili pri 1344 ljudeh. V zadnjem dnevu je bilo potrjenih 9 novih okužb. Med njimi dve v občini Šmarje pri Jelšah, kjer jih je zdaj skupaj 167, in ena v Šentjurju, kjer jih je zdaj 14. 

SLOVENIJA - Vodja intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji vladni novinarski konferenci dejal, da je smrtnost pri okužbi s covid-19 veliko večja kot pri gripi in ostalih virusnih obolenjih: 

SLOVENIJA - Vlada je sporočila, da je bilo včeraj v Sloveniji opravljenih 1174 testiranj, med njimi je bilo pozitivnih 9 oseb. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 87 ljudi, od tega 25 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili štiri bolnike. Novih smrtnih žrtev pa včeraj ni bilo.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Šmarje pri Jelšah se znova vrača življenje, pravi župan Matija Čakš. Še vedno jih v občini skrbi stanje v domu upokojencev, ki ostaja eno od žarišč koronavirusa v Sloveniji. Medtem država rahlja ukrepe. Čakša ob tem skrbi nizka prekuženost prebivalcev Slovenije. Podrobneje o vsem pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Na portalu eUprava je dosegljiva elektronska vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za študente. Ta pripada študentom, ki se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Rok za oddajo vloge ne zastara. Študenti morajo izpolniti elektronski obrazec, za oddajo vloge pa ne potrebujejo e-identitete. Obrazec je objavljen TUKAJ.

SLOVENIJA - Lastniki lahko svojim živalim od danes znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. Kmetijsko ministrstvo je namreč razrahljalo ukrepe tudi na področju zdravstvenega varstva živali. Iz odredbe je črtalo prepoved opravljanja vseh preventivnih aktivnosti. Doslej so bili zaradi ukrepov za zajezitev epidemije mogoči le točno določeni odvzemi vzorcev, preiskave in cepljenja.

ZREČE - Med 16. in 18. uro bo občinski štab civilne zaščite s pomočjo prostovoljcev zopet delil razkužila za večstanovanjske objekte, in sicer v skladiščnih prostorih CZ pred kletnimi prostori vrtca Zreče. 

CELJE, VELENJE, MARIBOR, PTUJ - Od danes je odprtih 15 prevzemnih točk Mercator spletne trgovine. Naročeno prek Mercator spletne trgovine je z izborom opcije za osebni prevzem možno prevzemati pri info pultih ali pri tik tak blagajnah 15 Mercatorjevih hipermarketov. Sporočajo, da je priporočljivo po telefonu prej sporočiti čas prevzema. V savinjski in podravski regiji je storitev na voljo v hipermarketih Celje in Velenje ter Ptuj in Tabor II Maribor

SLOVENIJA - V torek vstopamo s podatkom, da je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 1335 okužb s covid-19. V našem delu države je največ okuženih v občini Šmarje pri Jelšah, 165. Podatke iz ostalih občin najdeš TUKAJ.