maj 5, 2020

TOREK in koronavirus v naših krajih

Današnji torek je mednarodni dan higiene rok, pod geslom "Ohranimo življenja: očistimo roke". Kaj bo še zaznovamova dan? Med drugim vrata znova odpirajo številni muzeji. Za še več dogajanja klikni na novico.

Letošnji mednarodni dan higiene rok bo prišel še posebej do izraza, saj je to eden od najpomembnejših ukrepov v boju proti epidemiji novega koronavirusa. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Ministrstvo za izobraževanje je ravnatelje vrtcev in šol tudi uradno seznanilo s časovnico, po kateri bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. 18. maja se odpirajo vrtci in šole za učence prvega triletja, medtem ko se učenci devetih razredov v šolo vračajo 25. maja.

ROGATEC
- Med šestimi novimi okužbami, ki so jih potrdili v zadnjem dnevu, je ena v občini Rogatec. Tam so doslej potrdili 7 okuženih oseb.

ŽALEC - V soboto, 9. maja, svoje pipe znova odpira Fontana piv Zeleno zlato v Žalcu. Maja bo predvidoma odprta ob ponedeljkih od 15. do 19. ure, od torka do četrtka in ob nedeljah od 14. do 19. ure, ob petkih in sobotah pa od 14. do 20. ure.

CELJE - Od danes je odprt tudi Pokrajinski muzej Celje. Seveda tudi tam še veljajo določeni ukrepi. "V muzej prihajajte zdravi, brez bolezenskih znakov. Bodite pozorni na higieno rok in kašlja, ob vhodu si razkužite roke. V vseh prostorih je obvezna uporaba lastne zaščitne maske. Upoštevajte obvezno smer gibanja po razstavnih prostorih. Upoštevajte predpisano medsebojno razdaljo. Listanje publikacij in fizični pregled muzejskih replik v muzejski trgovini ni dovoljeno. V primeru, da bo obiskovalcev več kot 30, se bo določil interval vstopanja v muzej," ob tem sporočajo iz muzeja.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Šmarje pri Jelšah je središče okužbe z novim koronavirusom v našem delu države. Zaradi njega so v občini celo prej zaprli šole kot drugod, najhuje pa je v domu starejših. A stanje se umirja, novih okužb že nekaj časa praktični ni več, tako se življenje počasi vrača v kraj. Katja je to jutro spregovorila z županom Matijo Čakšem. Pogovor najdete TUKAJ.

ROGAŠKA SLATINA - Od danes so znova dovoljeni obiski v Pegazovem domu. Pri tem seveda celjajo določena pravila. Obiskovalci se morajo vnaprej najaviti na telefonski številki 03/ 818 55 10 ali 03/818 55 00 oz. preko elektronske pošte anica.vreze@pegazov-dom.si. Prav tako je obisk omejena na eno zdravo osebo, ki v zadnjih 14 dneh ni bila v stiku z osebo z znaki okužbe. Obisk bo omejen na pol ure, potrebno bo nositi masko, ne bo dovoljen telesni stik, npr. rokovanje ali objemanje. Obiski bodo potekali zunaj.
"Za stanovalce v skupinah z demenco Zarja in Spominčice je razpoložljiv termin za obiske v dopoldanskem času od 9.00 do 10.30 in v popoldanskem času od 15.00 do 16.30. Za stanovalce v vseh ostalih skupinah je razpoložljiv termin za obiske v dopoldanskem času od 11.00 do 12.00 in v popoldanskem času od 16.00 do 17.30," sporočajo iz Pegazovega doma.
"Svojce stanovalcev v skupinah z demenco prosimo, da ne vstopajo pri glavnem vhodu, temveč iz vmesne poti med domom in trgovino TUŠ, od koder je vhod na skupino Zarja in nekoliko nižje tudi na skupino Spominčice. Stvari, ki jih boste prinesli stanovalcem, morajo še vedno ostati 72 ur v karanteni, zato prosimo, da ne prinašate pokvarljivih stvari," še dodajajo.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 1338 testiranj, pozitivnih je bilo 6 oseb, doslej tako 1445. V bolnišnicah je bilo včeraj 56 bolnikov s covidom-19, od tega 17 na intenzivni negi. Domov so odpustili 3 ljudi. Včeraj je zaradi koronavirusa umrla ena oseba, doslej je umrlo 98 ljudi.

SLOVENIJA - Od danes lahko sodišča spet opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem pa je seveda potrebno upoštevati navodila in ukrepe, ki veljajo za omejitev širjenja okužbe. Sicer pa tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še ne tečejo. To pomeni, da so se stranke z zadevo seznanile, še vedno pa niso dolžne storiti ničesar, če tega ne želijo. Roki bodo namreč začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, kar bo tudi javno objavljeno. Lahko pa stranke, če želijo, opravijo posamezna dejanja in tako pospešijo sam sodni postopek.

ROGAŠKA SLATINA - V Medical centru Rogaška so ponovno začeli izvajati storitev diagnostike. "Za splošne informacije lahko pokličete od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro na telefonsko številko 03 811 70 15 ali pišete na info@rogaska-medical.com. Za naročila na preiskave pa pokličite 03 811 70 00 med 8. in 15. uro ali pišite na moj-termin@rogaska-medical.com," so sporočili.

LAŠKO - Iz Thermane Laško sporočajo, da je od danes znova odprt njihov Wellness Spa Center Thermana Park Laško. Izvajali bomo vse storitve v našem asortimanu Wellness Spa Centra Thermana Park, naš delovni čas bo zaenkrat od ponedeljka do petka, med 12. in 19. uro, ter ob sobotah med 9. in 15. uro. Pozivamo vas, da na tretmaje prihajate pravočasno in da ste ob vstopu v Wellness Spa Center opremljeni s svojo zaščitno masko. Za razkuževanje in ostale potrebne higienske protokole bomo poskrbeli v družbi Thermana," pravijo.

CELJSKO - Lekarne pod okriljem Celjskih lekarn spet delujejo po ustaljenem odpiralnem času pred epidemijo, razen šestih lekarn, v katerih ostaja še naprej krajši odpiralni čas.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Čeprav je šmarska knjižnica že odprta, je še vedno dejavna na spletu. Nocoj ob 20. uri se obeta nova video pravljica za otroke, slišali boste pravljico Zverjašček.

ZREČE - Iz občinskega štaba Civilne zaščite sporočajo: "Prejeli smo veliko pritožb naših občank in občanov nad ne obratovanjem A Banke v Zrečah. Prav tako se dogaja, da so v Slovenskih Konjicah čakali po dve uri, potem pa so na koncu banko zaprli." Zato bo danes sestanek z Abanko.

ŽALEC
- Od danes lahko spet obiščete Knjižnico Žalec. A do nadaljnjega je mogoča le izposoja vnaprej naročenega ali rezerviranega gradiva, vračilo gradiva pa še ni možno. Enote knjižnice v Grižah, Libojah, Petrovčah, Šentrupertu in na Ponikvi ostajajo zaprte. 

PODSREDA - Danes svoja vrata odpira Grad Podsreda. "Lepo vabljeni vsi, ki ste željni novih doživetij, raziskovanja zanimivih razstav, popotovanja v zgodovino in odkrivanja grajskih skrivnosti! Se vidimo? Od 10.00 do 17.00 ure je naš delovni čas VSAK DAN, razen ob ponedeljkih," so zapisali na FB-ju. Podrobnosti preberite TUKAJ

CELJE - Danes svoja vrata znova odpira večina slovenskih muzejev. Tudi Muzej novejše zgodovine Celje. A za koga, direktor Tone Kregar

Precej pozornosti sicer v muzeju namenjajo prav obisku družin in otrok. Prav nanje v muzeju čaka čisto nova občasna razstava Več kot barve. Njeno odprtje je prekinila razglasitev epidemije.

SLOVENIJA - Današnji 5. maj je mednarodni dan higiene rok. Letos, ko se spopadamo z epidemijo novega koronavirusa, ima še poseben pomen. Higiena rok je postala nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato tudi letos pozivajo k skrbni in temeljiti higieni rok, podrobna navodila, tudi o uporabi razkužil, pa najdete TUKAJ.