junij 2, 2019

Tragična ikona, ki še danes buri duhove

Marilyn Monroe bi včeraj praznovala 93. rojstni dan. Življenje igralke, ki je o Marilyn Monroe pogosto govorila v tretji osebi, še vedno ostaja skrivnostno, ob njenem rojstnem dnevu pa smo zbrali nekaj dejstev o njej, ki jih poznamo.

Ko je Norma Jean Baker spremenila ime, svoje lase pobarvala na blond, si dala popraviti nos in nanesla rdečo šminko, je postala Marilyn Monroe, ki jo še danes občudujejo mnogi. (Foto: Pixabay))

Njen prvi zakon je bil dogovorjen
Marilyn nikoli ni poznala svojega očeta, njena mama pa je bila večino časa v psihiatrični bolnišnici. Norma Jean Baker, kot je njeno pravo ime, je otroštvo preživela v rejniških družinah, sirotišnicah in pri več družinskih prijateljih. Ko je bila stara 15 let, je zanjo skrbela družina Grace Goddard, prijateljica njene mame. Ker se naj bi takrat z družino preselila, v novem domu pa ni bilo prostora za Normo, so se z 20-letnim sosedovim Jamesom Doughertyjem dogovorili za poroko. Poročila sta se nekaj dni po tem, ko je Norma dopolnila 16 let. James se je kmalu za tem pridružil mornarici, štiri leta po poroki pa sta se ločila.

Monroe je bil mamin dekliški priimek
Kmalu za tem se je Marilyn podala v igralsko industrijo. Takrat so številni zvezdniki ob začetku hollywoodske kariere zamenjali imena, s katerimi so se rodili. Norma Jean Baker je tako postala Marilyn Monroe. Priimek naj bi izbrala, ker se je tako pred poroko pisala njena mama. Ime pa je dobila, ker je vodjo nekega filmskega studia spominjala na igralko Marilyn Miller, ki je umrla pri 37 letih – Marilyn je umrla le leto dni mlajša.

Giphy

Pri Tiffanyju naj bi zajtrkovala Marilyn
Avtor zgodbe Zajtrk pri Tiffanyju Truman Capote, po kateri so posneli film z istim naslovom, si je v glavni vlogi zamislil Marilyn Monroe. Vendar ji je njena ekipa odsvetovala upodobitev lika Holly Golightly. Vlogo je dobila Audrey Hepburn, nad čimer pa Capote sprva ni bil niti malo navdušen.

giphy

Težko si je zapomnila besedila
Nekateri so pozabljanje scenarija pripisali temu, da ni dovolj profesionalna, drugi pa so bili prepričani, da so za to krive tesnoba, panika ali podobne duševne težave. »Čeprav jo je kamera ljubila, je bila vedno znova prestrašena, ko je morala stopiti pred kamero in je po telesu celo dobila izpuščaje,« se spominja eden njenih soigralcev Don Murray.

giphy

Rada je brala
Na njenih knjižnih policah je bilo kar 430 knjig, med njimi številne prve izdaje. Ko si je čas na snemanju filma krajšala z branjem Pisem mlademu pesniku Rainerja Marie Rilke in jo je režiser vprašal, kako je izbrala to knjigo, mu je odgovorila, da v nočeh, ko ne more spati, pogosto obišče knjigarno Pickwick na Hollywood Boulevardu. »Knjigo odprem na naključni strani – in ko pridem do strani ali odstavka, ki mi je všeč, jo kupim. Sinoči sem kupila to. Je to narobe?« mu je dejala.

Pinterest

Oblačila, ki podirajo rekorde
Ne njene knjige, po njeni smrti so veliko vrednost dobila njena oblačila. Obleka, v kateri je Johnu F. Kennedyju zapela Vse najboljše, je z 1.267.500 dolarji podrla rekord za najdražji kos oblačila v zgodovini. Slavno belo obleko, ki ji v filmu Sedem let skomin plapola v vetru podzemne železnice, so prodali pred osmimi leti, za 4,6 milijona dolarjev. Tako je padel še en rekord.

Zakon z DiMaggiem se je končal po osmih mesecih
Prav snemanje te scene naj bi bila kaplja čez rob za Joea DiMaggia, tretjega moža Marilyn Monroe. DiMaggia naj bi zmotilo predvsem, da so snemanje prizora spremljali številni predstavniki medijev in veliko mimoidočih. Po več dneh prepiranja, nekateri pravijo, da je bil DiMaggio celo nasilen, je Marilyn vložila zahtevek za ločitev. Tako se je končal opevan 274-dnevni zakon. Grenak priokus doda še dejstvo, da so opazovalci med snemanjem povzročili preveč hrupa, zato so morali sceno posneti še enkrat, na zaprtem prizorišču.

giphy

Kljub ločitvi ji je DiMaggio ostal zvest
Joe DiMaggio je Marilyn pomagal, ko je potrebovala premor od Hollywooda. Malo pred njeno smrtjo je prijateljem zaupal, da naj bi se znova poročila. Po njeni smrti je poskrbel za njen pogreb, na katerem ni bil dobrodošel skoraj nihče iz filmske industrije. »Zaradi njih je ni več tu,« je bil prepričan. Še 20 let po njeni smrti je na njen grob vsak dan poslal vrtnice. (TMG, vir: MentalFloss)

giphy