oktober 18, 2016

Trdi delci v zraku znova grozijo

V zimskih mesecih bomo znova slišali opozorila o preseženih mejnih vrednostih koncentracije trdih delcev PM10 v zraku. Takrat se glavnemu onesnaževalcu - prometu pridružijo še kurišča in neugodni vremenski pogoji. Preverili smo, kako najbolje poskrbeti za svoje zdravje.

Zrak v Celjski kotlini, kljub okoljskim prizadevanjem, še vedno velja za enega bolj onesnaženih v državi. Mejna vrednost koncentracije trdih delcev PM10 je pozimi večkrat presežena. (Fotografija je simbolična.)

Kako ravnati?
Onesnaženost zraka z delci PM10 lahko negativno vpliva na zdravje ljudi, zlasti tistih, ki imajo kronične dihalne težave ali bolezenska stanja. Celje, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Maribor in Murska Sobota so mesta, v katerih so njihove mejne vrednosti pozimi pogosto presežene. Zanje je država sprejela posebne odloke o načrtih za kakovost zraka, ki vključujejo ukrepe za izboljšanje. Na Agenciji za okolje (ARSO) ob tem pravijo, da lahko tudi prebivalci prispevate k zmanjšanju onesnaženja. V času povišanja svetujejo, da omejite ogrevanje z biomaso oz. da kurite z drvmi, ki so suhe. Uporabljate tehnološko ustrezne peči. Prav tako priporočajo, da uporabljate javni prevoz ali pa se po bližnjih opravkih podate peš. To seveda velja za zdrave posameznike. Tistim s kroničnimi dihalnimi boleznimi, starejšim in staršem z malimi otroki, pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da spremljate opozorila ARSO, omejite gibanje na prostem, se izogibate prometnicam in za sprehod izberete park ali gozd.  Pomembno je, da bivalne prostore zračite, ko je onesnaženost zraka najnižje. Bodite pozorni na simptome ter znake, kot sta kašelj in pomanjkanje zraka, ki kažejo, da je treba napore zmanjšati. Koncentracija delcev PM10 je velika predvsem v jutranjih urah, zaradi prometnih konic, ter po sončnem zahodu, ko se prometni konici pridružijo še emisije iz individualnih kurišč.

In kaj pravzaprav so delci PM10?
PM10 delci so delci, ki imajo premer manjši od 10 mikrometrov. Tako majhni so, da jih ne vidimo s prostim očesom, zdravju pa so zelo škodljivi. Manjši, kot so, globlje lahko zaidejo v naše dihalne poti in posledično negativno vplivajo tako na dihala kot na srčno-žilni sistem.