november 10, 2018

Tudi pri sadju in zelenjavi šteje notranjost

Ljudje pričakujemo, da bo vse, kar kupimo v trgovini, videti novo in brezhibno. Tudi hrana. Vendar tu se pogosto vmeša narava, zaradi česar sadje in zelenjava včasih ne zrasteta čisto simetrična. Plodovi pa zato niso nič slabši.

Namen ponudbe je ljudi prepričati, da nepopoln videz sadja in zelenjave ne pomeni slabe kakovosti. (Foto: Radio Štajerski val)

V Sloveniji vsako leto zavržemo tretjino sadja in zelenjave. In to samo zaradi drugačnega, nepopolnega videza. Ker takšni pridelki kakovostno ustrezajo vsem standardom, niso le po meri vizualnih, so se v trgovinah Tuš odločili, da jih bodo prodajali pod imenom Naravno drugačni. Pri tem izhajajo iz svoje mreže slovenskih dobaviteljev, moči so združili s Kmetijsko gozdarsko zbornico Sloga Kranj. Marija Mehle iz zbornice poudarja, da je nesmiselno zavreči na videz nepopolno hrano.

V Sloveniji namreč vse več ljudi opušča kmetijstvo. Kar pa ima na dolgi rok lahko zelo negativne posledice, saj Slovenija že zdaj ni samooskrbna – veliko hrane uvaža. Na dolgi rok želijo tako v Tušu trenutni ponudbi Naravno drugačnih, ki jo sestavlja predvsem sezonska zelenjava, v prihodnje dodati tudi sadje. Predvsem pa svoje pridelovalce spodbuditi, da tudi oni drugače razmišljajo o hrani, ki se jo zdaj zavrže ter morda poiščejo nove pridelke, ki jih morajo slovenski trgovci zdaj še uvažati ali pa kateremu od svojih pridelkov dajo dodano vrednost. Vodja Tuševega projekta Spoštujmo slovensko Irena Rotar predlaga sukcesivno kmetijstvo, s čimer bi podaljšali sezono posameznih pridelkov.

Naravno drugačni pridelki so zaenkrat naprodaj v treh Tuševih večjih centrih - v Celju, Mariboru in Kranju, v prihodnosti pa želijo v podjetju ponudbo razširiti. (TMG)