julij 12, 2017

Tudi pse lahko pred soncem zaščitimo s kremo

Vsako leto strokovnjaki opozarjajo na nevarnost, ki jo živalim lahko povzročajo visoke poletne temperature. Še vedno pa priporočila ne dosežejo vseh lastnikov živali.

Priporočljivo je, da psa tudi po kopanju v ribniku ali morju splaknemo s čisto sladko vodo.

Doma potrebujejo vodo in senco ...
Živali sploh v poletnih dneh ne puščajte pripetih na soncu. Doma jim poleg sveže vode zagotovite tudi možnost, da se umaknejo v senco. Pozorni bodite na njihovo hrano - če je vaš ljubljenček ne poje, jo čim prej umaknite z vročine. Živali nikar ne puščajte v avtomobilih, ki se, tudi če so parkirani v senci, močno ogrejejo. Temperature v avtomobilih v poletnih mesecih hitro dosežejo 70 stopinj Celzija. Zato je za psa že nekaj minut v takšnem avtomobilu lahko usodnih.

... na sprehodu pa dodatno zaščito
Visoke temperature zraka in sončni žarki močno segrejejo asfalt. Pri 30 stopinjah Celzija so ceste in pločniki segreti kar na 60 stopinj. Vroč asfalt pa lahko poškoduje pasje blazinice. Če je asfalt prevroč za bosa stopala, je prevroč tudi za pasje blazinice, opozarjajo veterinarji. Zato svoje pse raje sprehajajte zgodaj zjutraj ali zvečer. Obstajajo pa tudi kreme, ki zaščitijo pasje blazinice in predele, ki niso zelo gosto poraščeni z dlako, kot so na primer ušesa nekaterih pasem. 

Poskrbeti je treba tudi za druge živeli
Tudi druge domače živali poleti potrebujejo še posebno pozornost. Tudi one potrebujejo svežo pitno vodo in senco. Hlevi morajo biti ustrezno prezračeni, posebna pozornost pa mora biti namenjena tudi pogojem med prevozom živali. (TMG)