april 11, 2018

Tudi v Celju živahno ob Slovenskih dnevih knjige

Prihodnji teden bomo obeležili že 23. Slovenske dneve knjige. Že tradicionalno knjižnice in knjigarne po državi pripravljajo številne dogodke in prireditve. Tudi v Celju bo živahno. Moči sta znova združili Osrednja knjižnica Celje in Knjigarna Antika.

Osrednja knjižnica Celje in Knjigarna Antika pri organizaciji dogodkov ob Slovenskih dnevih knjige združujeta že 17 let. (Fotografija je simbolična.)

Dogodki za vse generacije
Dogodke ob letošnjih dnevih knjige v Celju so poimenovali kar festival. Osrednja knjižnica Celje in knjigarna Antika skupaj pripravljata pester program, ki bo namenjen vsem generacijam ljubiteljev knjig. Vseslovenski praznik knjige in branja se bo začel prihodnjo sredo z odprtjem tradicionalne Knjižne tržnice pred Mestnim kinom Metropol. Bralcem in drugim obiskovalcem bodo na voljo najrazličnejše knjige in literatura po ugodnih cenah. Božo Mulej iz knjigarne Antika pravi, da bo vsak našel kaj zase. Letošnje dogajanje ob tem prinaša še odprtje razstave portretov Ivana Cankarja in dobrodelno obarvano akcijo Podarimo si knjigo za en evro. Izkupiček akcije bodo organizatorji namenili za pomoč pri nakupu učbenikov in delovnih zvezkov socialno šibkim. V celjski knjižnici, po besedah Kristiana Koželja, pripravljajo še predstavitev pesniške zbirke Marjana Berginca z naslovom Utrip srca, filozofsko predavanje, knjižni sejem Knjiga išče bralca ter predstavitev knjige In smo šle: mame in hčere na Caminu avtorice Mojce Grešak. Poskrbeli so tudi za najmlajše. Zanje pripravljajo ekološko pravljico Vodna kapljica, ki jo bodo predstavili dijaki Gimnazije Celje-Center ter pravljična doživljanja. Dogajanje bo sklenila Noč knjige prav na Svetovni dan knjige, torej 23. aprila. V Antiki bo ta dan predstavitev literarno-teoretične monografije o slovenski urbani poeziji in pesniške zbirke Zorana Pevca, Kako postati nihče? Noč knjige prinaša tudi noč popustov, ko boste knjige lahko kupili ceneje kot sicer. V celjski knjižnici pa bodo novim članom ta dan podarili enoletno brezplačno članarino. (NS)