maj 10, 2017

Turizem in kultura potenciala Savinjske regije

Predsednik vlade Miro Cerar in ministri s sodelavci so se v sklopu obiska Savinjske regije zjutraj sestali na delovnem posvetu v Rogaški Slatini. Podali so splošno oceno razmer v regiji. Po besedah premierja je gospodarsko zelo razvita, a hkrati ima še veliko potencialov.

Delovni posvet je vlada Mira Cerarja opravila v Rogaški Slatini. (Foto: Radio Štajerski val)

Kultura, gospodarstvo in turizem v sozvočju
Premier Miro Cerar je po vladnem delovnem posvetu povedal, da se na podlagi dobre gospodarske razvitosti Savinjske regije, kažejo tudi pozitivni trendi na področju zaposlovanja. Zaposlenost je v zadnjih mesecih zrasla, kaže, da bo tako tudi v prihodnje. Cerar z zadovoljstvom ugotavlja tudi, da je regija zelo turistično razvita: „Regija je v turizmu eden največjih potencialov v Sloveniji. Veliko obeta tudi na kulturnem področju, zato ocenjujem, da lahko kultura, gospodarstvo in turizem v nekem sozvočju prinesejo še nadaljnji hiter razvoj.“ Cerar je ob tem poudaril, da je pomembno, da vlada prisluhne lokalnim deležnikom, kje lahko pomaga in odpravi administrativne ovire.

Tudi o okoljski problematiki
Vladna ekipa je posebno pozornost na delovnem posvetu namenila tudi okoljski problematiki, ki je pereča zlasti v okolici Celja. „Temu bomo v prihodnjih mesecih namenili še posebno pozornost, ko gre za tista najbolj onesnažena področja,“ je dejal Cerar. Predstavniki vlade so se dotaknili tudi protipoplavnih ukrepov, predvsem v porečju Savinje. Po Cerarjevih besedah bo treba s protipolavnimi ukrepi v prihodnje intenzivno nadaljevati, od pristojnih ministrov pričakuje, da bodo na tem področju zelo aktivni.

Projekt tretje razvojne osi z mrtve točke
Med prioritetami v Savinjski regiji je predsednik vlade izpostavil še cestno infrastrukturo, ki je pomembna ne le za lokalno prebivalstvo, pač pa tudi za razvoj gospodarstva. „Samo za investicije v cestno omrežje letos namenjamo 17 milijonov evrov, toliko tudi prihodnje leto, v redne obnove cest pa 8 milijonov evrov,“ je pojasnil Cerar. Med največjimi projekti je izpostavil gradnjo tretje razvojne osi, ki se je le premaknila z mrtve točke: „Zadeva je v teku, se premika. Že letos se bodo začela prva pripravljalna dela na območju med avtocesto in Velenjem, ob tem pa se intenzivno nadaljuje pridobivanje vse potrebne dokumentacije, ki bo potem prihodnje leto omogočila začetek gradnje prvih odsekov.“ Pred premierjem Cerarjem in vladno ekipo je še pestro popoldne na terenu. Zvečer se bodo v Celju sestali z župani Savinjske regije, gospodarstveniki in drugimi predstavniki lokalne skupnosti, kjer bodo potegnili črto pod dvodnevni delovni obisk v naših krajih. (NS)

Datoteke

PREMIER CERAR O OKOLJSKI PROBLEMATIKI IN PROTIPOPLAVNIH UKREPIH

PREMIER CERAR O STANJU V REGIJI