oktober 26, 2016

Turizem je tek na dolge proge

Za uspešne turistične zgodbe je najpomembnejše povezovanje. To je bila rdeča nit srečanja turističnih ponudnikov in podpornega okolja za razvoj turizma občine Šentjur. Letos je bilo drugo tovrstno srečanje, župan Marko Diaci pravi, da bo postalo tradicionalno. Tokrat so spregovorili tudi o zelenem turizmu.

Na srečanju so se zbrali ponudniki z različnih sfer turizma.

Pomanjljivosti spremeniti v priložnosti
„Turizem je ekipni šport in je tek na dolge proge,“ je na torkovem srečanju turističnih ponudnikov občine Šentjur v športnem žargonu poudaril šentjurski župan Marko Diaci. Želi, da srečanje enkrat letno postane tradicionalno, le na tak način bodo namreč po njegovih besedah lahko vzpostavili dobre možnosti za sodelovanje in povezovanje. „Sodelovanje pa je nujno, da lahko uspemo. Imamo sicer nekakšno pomanjkljivost, saj imamo v svoji okolici številne turistično zelo močne destinacije, a to moramo spremeniti v priložnosti. Na tem delamo. Imamo kar nekaj stvari, ki jih lahko pokažemo, če omenim le dediščino skladateljev Ipavcev in Antona Martina Slomška, Muzej Južne železnice, Rifnik, Slivniško jezero … Treba pa je iz vsega tega pripraviti zgodbo,“ pravi Diaci.

Želijo postati zelena destinacija
Pri oblikovanju zgodb Šentjurčani, tako kot Slovenija nasploh, stavijo na zeleno. Župan je tako na srečanju podpisal listino Zelena politika slovenskega turizma. Opredeljuje deset trajnostnih načel, s katerimi se podpisniki zavezujejo k trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave. Občina je ob tem ena od enajstih v državi, ki si prizadevajo pridobiti znak Slovenia Green, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. 17 občin ta znak že ima, prav tako 10 nastanitev. Podrobneje o projektu in zeleni shemi slovenskega turizma je Anja Deučman na srečanju spregovorila z direktorico Zavoda Tovarna trajnostnega razvoja Jano Apih. Prisluhnite v spodnjem posnetku. Prav tako prisluhnite, kaj o razvoju turizma v občini Šentjur pravita župan Marko Diaci in vodja sektorja za razvoj turizma in podeželja Razvojne agencije Kozjansko Breda Retuznik. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Župan Marko Diaci o turizmu

Breda Retuznik iz RA Kozjansko o turizmu

Jana Apih o zeleni shemi slovenskega turizma