maj 28, 2020

Učenci spet v šole, odpirajo se večji hoteli, bazeni in fitnesi

Vlada je danes sprejela nekaj pomembnih odločitev. Z odlokom postopoma sprošča ukrepe v vzgoji in izobraževanju. Odpravila je prepoved opravljanja storitev na področju turističnih dejavnosti, prav tako bodo znova dovoljene nekoliko večje prireditve. Kaj konkretno prinašajo spremembe?

Med drugim bodo lahko od ponedeljka spet odprti fitnesi. Iz celjskega Top Fita so že sporočili, da bodo pri njih vadbe mogoče že od ponedeljka, a ob vseh varovalnih ukrepih. (Foto: FB Top Fit)

Učenci ja, dijaki ne
V ponedeljek, 1. junija, gredo znova v šole četrtošolci in petošolci, 3. junija pa še vsi ostali. Srednješolci pa se, kot je odločila vlada, v šolo v tem šolskem letu ne bodo več vrnili, razen tistih, ki so se že, torej dijaki zaključnih letnikov, ki opravljajo maturo ali zaključni izpit, ter dijaki od 1. do 3. letnika, ki jim šola organizira dodatno učno pomoč ali pridobivanje praktičnega znanja in veščin.

Trgovine ob nedeljah še zaprte
Vlada je izdala tudi Odlok o spremembah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Kot navaja, se z njim odpravi prepoved opravljanja storitev na področju turističnih dejavnosti, in sicer za:
• nastanitvene obrate nad 30 sob,
• nastanitvene obrate za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
• velnes in fitnes centre,
• bazene, vodne aktivnosti.
»Še vedno pa se ohrani začasna prepoved ponujanja storitev diskotek in nočnih klubov,« ob tem navajajo na svoji spletni strani in dodajajo, da prav tako ostajajo zaprte ob nedeljah in praznikih prodajalne, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Dovoljene prireditve do 200 ljudi
Vlada je izdala še en odlok, in sicer odlok, s katerim se sprošča začasna omejitev zbiranja na javnem kraju. Tako bo s 1. junijem, ko začne veljati sprememba odloka, na javnih krajih dovoljeno zbiranje do 200 oseb. Pri tem pa bo še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe. (AD)