Udeležujmo se programov za odkrivanje raka

09.03.2016

V spremstvu strokovnjaka se lahko sprehodite skozi napihljivi model debelega črevesa, spoznate njegovo delovanje in morebitne bolezenske spremembe.

Obeležujemo teden boja proti raku, v okviru katerega letos pozivajo k čim večji udeležbo na presejalnih programih Dora, Zora in Svit. Sodelovanje v programih je pomembno, saj lahko tako zmanjšamo možnost pojavljanja raka, posledično pa znižamo tudi umrljivost.

V ospredju programi Svit, Zora in Dora

Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje se pridružuje tednu boja proti raku, ki letos poteka pod geslom Udeležujte se organiziranih presejalnih programov Zora, Dora in Svit. Zdravstveni strokovnjaki bodo v tem tednu skušali ljudem približati informacije o treh državnih presejalnih programih za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, raka dojk in raka na debelem črevesu in danki. Z njimi odkrivajo predrakave ter rakave spremembe v bolj zgodnjih fazah, kar za človeka običajno pomeni manj agresivno zdravljenje ter večjo možnost popolne ozdravitve.

Svetovalni dogodki v Celju in Velenju
V Celju in Velenju bodo v teh dneh na preventivnih dogodkih obveščali o raku in zgodnjem odkrivanju bolezni, predvsem pa ljudi spodbujali in pozivali, naj se odzovejo na preventivna vabila. Na stojnicah bodo obiskovalce seznanjali s samopregledovanjem dojk in mod, z zdravo prehrano ter s škodljivimi učinki kajenja in alkohola na zdravje. Izkušnje kažejo, da lahko preventivni pregledi rešujejo življenja. Po besedah zdravnice Nuše Konec Juričič, so vsi trije presejalni programi, Zora, Dora in Svit, že potrdili svojo upravičenost in dokazali uspešnost. Prisluhnete ji lahko na spodnji povezavi v pogovoru s Snežano Prebil. (SP)

NUŠA KONEC JURIČIČ O RAKU
Štajerski val v sliki