januar 28, 2015

Unior pred novimi poslovnimi izzivi

Zreška delniška družba Unior ohranja stabilno poslovanje, pri prestrukturiranju pa se zapleta, saj kupcev za RTC Krvavec in program Turizem še niso našli. A ne izgubljajo optimizma. Zadovoljni so tudi, ker se obeta boljša zimska sezona kot lani.

Delniška družba Unior je pred letom in pol zaradi 144 milijonske zadolženosti z dvanajstimi bankami sklenila pogodbo o finančnem prestrukturiranju. Obvezala se je, da bankam letno odplačuje 7 milijonov evrov, razliko do 70 milijonov evrov, za kolikor naj bi do leta 2019 zmanjšala zadolženost, pa z dezinvestiranjem. Prodati namerava Smučarski center Krvavec in program Turizem. To ji še ni uspelo, pa čeprav je po besedah predsednika uprave Darka Hrastnika navezala stik z več kot 30 potencialnimi kupci. "Verjamemo, da bomo kupca letos našli, roka za prodajo se iztečeta konec tega oziroma v začetku prihodnjega leta," je prepričan Hrastnik. Ob tem poudarja, da družba finančne obveznosti do bank redno poravnava.

Ni vozila brez Uniorjevega izdelka

Unior izvaža v 90 držav. Podjetje je najbolj uspešno pri proizvodnji odkovkov za dele podvozja in krmilnega mehanizma. Letno jih naredi 25 milijonov in si tako zagotavlja največji tržni delež na svetu. Unior je tretj najmočnejši v Evropi pri proizvodnji ojnic za bencinske in dizelske motorje osebnih vozil. Lani jih je skoval največ doslej - 13 milijonov in pol. Uvršča pa se tudi med pet najpomembnejših proizvajalcev ročnega orodja v Evropi. Po številu zaposlenih - na plačilni listi jih je trenutno 2.097 - je četrto največje proizvodno podjetje pri nas.

Prodaja manjša, dobiček višji

Lanski prihodki Uniorja v višini 160 milijonov evrov so bili nekoliko nižji od predlanskih, dobiček pa višji, kot so načrtovali. Presegel je 8 milijonov evrov. Letos načrtujejo za dobrih 168 milijonov evrov prihodkov ter približno štiri milijone evrov čistega dobička. Po Hrastnikovih besedah jim bo to uspelo ob dosledni optimizaciji poslovnih procesov in usmeritvijo v bolj donosne storitve. Predvsem na področju turizma. Program turizem je lansko poslovno leto končal v redečih številkah, zato se usmerjajo v turistično ponudbo, ki bo manj odvisna od vremena. Lani so na Rogli odprli hotel Natura, v njem pa decembra še center dobrega počutja, v katerem lahko obiskovalci podoživijo vzdušje Lovrenških jezer.

Dober začetek zimske sezone

Čeprav so žičniške naprave zagnali šele sredi decembra, so doslej našteli več smučarjev kot lani tak čas. Preko 54 tisoč. "Naše zmogljivosti v Zrečah in na Rogli so trenutno skoraj povsem zasedene. Gostimo tudi vrhunske športnike. Pred odhodom na svetovno prvenstvo so bili pri nas člani rokometne reprezentanco, te dni k nam prihajajo najboljši deskarji na snegu," pravi direktorica Unior Turizma Barbara Soršak. V soboto bo namreč na Rogli svetovni pokal v deskanju na snegu. Kljub napovedanim petkovim snežnim padavinam obljubljajo, da bodo zagotovili dobre pogoje tekmovanja. (BF)

Galerija slik