september 27, 2019

Unior z novo robotizirano kovaško linijo

Letošnjo 100-letnico zreškega Uniorja zaznamuje tudi naložbeno vlaganje. Največja naložba leta je povsem robotizirana kovaška linija programa Odkovki. Zanjo so namenili skoraj 4 milijone evrov.

V Uniorju, kjer letos praznujejo 100-letnico, so v letošnjem prvem polletju za naložbe namenili dobrih 5 milijonov evrov. (Foto: Štajerski val)

Cilj postati drugi največji proizvajalec odkovkov v Evropi
»Kovaška linija ’UK 38’ je namenjena kovanju ojnic za motorje osebnih vozil in je sestavljena iz več medsebojno povezanih strojev. Robotska linija je plod sodelovanja domačih, Uniorjevih strokovnjakov, ter dobaviteljev vitalne opreme; LASCO Coburg in ROBOTEH, ki je slovenski zastopnik proizvajalca robotov »KUKA«,« razlagajo v Uniorju in dodajajo, da linija, ki so jo poskusno zagnali junija, trenutno deluje na 70 odstotkih pričakovane produktivnosti. Zreško podjetje velja za tretjega največjega proizvajalca ojnic v Evropi, cilj je, da se z novo robotsko linijo, ki naj bi izdelala 400.000 odkovkov na mesec, povzpnejo na drugo mesto. V Uniorju ob tem pravijo, da že v kratkem načrtujejo še podobno, polno avtomatizirano kovaško linijo. (AD)