avgust 1, 2018

Unior z vidno vlogo v kolesarstvu

Eden od programov zreškega podjetja Unior je specializirano kolesarsko orodje. Uporabljajo ga tudi mehaniki vrhunskih kolesarskih ekip. V podjetju skrbijo za neprestane novosti, program obsega že več kot 400 specifičnih visoko kakovostnih orodij.

Modro Uniorjevo orodje uporabljajo tudi mehaniki vrhunskih svetovnih kolesarskih ekip. (Foto: Unior)

Tudi na Dirki po Franciji
Sveža novost je namensko stojalo za servisiranje cestnih koles. Nastal je v tesnem sodelovanju Uniorjevih razvojnih inženirjev in mehanikov ekipe Sky, ki je večkratna zmagovalka največje kolesarske dirke na svetu – dirke po Franciji. Na letošnji je slavil njihov kolesar Geraint Thomas. V Uniorju pravijo, da je Sky stojalo uporabljal in preizkušal že dve leti, še ta mesec pa bo na voljo vsem kolesarjem. Unior ob tem sodeluje tudi z ekipami Trek-Segafredo, Quick-Step Floors Cycling Team in Movistar Team. „Unior je opremil matične mehanične delavnice vseh štirih omenjenih ekip, in sicer z orodjem, panoji in predalniki, vse pa je narejeno s štajerskimi rokami in stroji,“ pravijo. Prav tako Zrečani sodelujejo z več prestižnimi podjetji iz kolesarske industrije, kot so Giant, Decathlon, SRAM, Shimano in Trek Bicycle.

Priročnik za servisiranje koles
Uniorjev program kolesarskega orodja obsega že preko 400 specifičnih orodij in je na voljo v več kot 60 državah po vsem svetu. „Ključen projekt zadnjih dveh let je bil tudi izdaja dveh obsežnih priročnikov za servisiranje koles – skupaj tvorita preko 650 strani slikovnih in tekstovnih navodil za vse standarde koles in opreme. Izšel je v angleškem in francoskem jeziku, v pripravi pa so tudi prevodi v druge svetovne jezike. Priročnika sta pomembna vez za sodelovanje s šolami za kolesarske mehanike. Unior je namreč uradni partner več kot dvajsetih šol z vsega sveta, od Kanade, Belgije, Francije, vse do Kitajske in Indije,“ še poudarjajo v zreškem podjetju, kjer so prodrli tudi na trg Združenih držav Amerike.

Povezava s Kanadčani
Unior ima tudi svojo tovarniško gorskokolesarsko tekmovalno ekipo, Unior Tools Team. Letos se je združila s kanadskim proizvajalcem koles Devinci, ekipa se zdaj imenuje Unior/Devinci Factory Racing. „Dirka tudi v disciplini enduro in je tako prisotna na tekmovanjih najvišjega nivoja v vseh glavnih disciplinah gorskega kolesarstva, tudi uspehi pa ne izostajajo. Unior je bil tako v letošnji sezoni že na zmagovalnem odru svetovnega pokala,“ še ponosno pravijo v zreškem podjetju, ki samo v Sloveniji zaposluje skoraj 2.800 ljudi. (AD)