december 6, 2019

Ureditev plazu v Stopcah bo dolgotrajna

Zemeljski plaz, ki ogroža naselje Stopce v občini Laško, so si včeraj skupaj z geologom ogledali predstavniki Ministrstva za okolje in prostor. Do celovite sanacije plazeče zemljine, ki ogroža tudi hiše, naj bi minilo še več mesecev.

Plaz v Stopcah je velik več kot 7 hektarjev in se še širi. (Foto: Občina Laško)

Najprej analiza, nato sanacija
Plazeča zemljina, ki obsega skoraj 7 hektarjev, se še vedno širi. Posledice so vidne na stanovanjskih objektih in gospodarskih poslopjih. Poškodbe so tudi na javnem vodovodnem rezervoarju, na vodovodnem omrežju, na dostopni cesti do rezervoarja ter na novo preplaščeni javni poti Lahomno-Stopce-Vrh nad Laškim. Območje, ki plazi, so si včeraj s predstavniki občine in geologom ogledali predstavniki Ministrstva za okolje in prostor. Poveljnik štaba Civilne zaščite Laško Matjaž Pikl je po obisku povedal:



Kaj pa ukrepi do celovite sanacije?



Na ogledu plazu so bili s pristojnimi včeraj tudi tamkajšnji prebivalci, ki so jih seznanili z ukrepi in nadaljnimi aktivnostmi. Med drugim dodatnimi analizami, pravi Pikl:



Do celovite sanacije plazu bo tako minilo še nekaj časa. Kot so napovedali predstavniki okoljskega ministrstva, bodo najprej opravili geološko raziskavo tal in izdelali ustrezno projektno dokumentacijo za sanacijo nastalih razmer. Za to naj bi potrebovali okoli pol leta, v tem času pa bodo pripravili tudi program odprave posledic plazu. (NS)