oktober 4, 2016

Urejanje pohodnih poti na travnatih površinah

V tokratni oddaji ZA DOM IN VRT smo s strokovnjakom za urejanje okolja Modestom Motalnom govorili o izdelavi potk na naših travnatih površinah, ki pomembno vplivajo na izgled našega okrasnega vrta in trate. 

Potke na vrtovih in travnatih površinah niso le funkcionalne, ampak tudi pomemben estetski element

Estetske in praktične vrtne potke
Za vsako stvar na vrtu si je treba vzeti čas, tako tudi za vrtne potke, ki jih je treba ravno tako skrbno načrtovati kot vrtne gredice in cvetlične otočke, čeprav še vedno drži, da si zanje vzamemo premalo časa in jih načrtujemo na hitro. Dandanes imamo pestro izbiro materialov za prestopalne elemente. Največkrat so v uporabi še vedno betonske plošče, ki so precej standardnih oblik in dimenzij, vendar se na trgu pojavlja vse več novih izvedb, k ipri načrtovanju vrtnih potk omogočajo več kreativnosti. Posvet s strokovanjakom o tem, kakšni materiali in oblike bi bili najbolj primerni za naš teren, vsekakor ne bo odveč. Vrtna pot nima namreč nima zgolj funkcionalne naloge, da nas popelje z ene na drugo stran vrta, ampak tudi estetsko – od nje je v veliki meri odvisen videz našega vrta. Pot mora biti usklajena s celotnim slogom vrta, ta pa mora biti usklajen z arhitekturo hiše.
Poskrbimo, da bo naša trata kar najbolje vzdrževana 
Ob koncu poletja in jeseni (od avgusta do novembra) je treba trato oskrbeti s posebno vrsto gnojila. Odpadlo jesensko listje sicer ščiti rastline pred mrazom in s svojim razkrojem oskrbuje tla s hranilnimi snovmi, vendar ji lahko tudi škodi. Če listje pustimo ležati na trati, pride do gnitja in na razpadajoče listje se naselijo različne glive, ki lahko povzročijo različne bolezni in s tem propad travnih bilk. Zato je pomembno, da odpadlo listje s trate redno odstranjujemo. Tudi jeseni je treba trato redno kositi. Ker je čas bujne rasti že mimo, je dovolj, da trato pokosimo vsakih 10 dni, medtem ko jo spomladi in poleti v času najhitrejše rasti kosimo vsakih 5 do 7 dni. Še več nasvetov pa najdete v posnetku sobotne oddaje ZA DOM IN VRT z Modestom Motalnom, strokovnjakom za urejanje okolja.