december 8, 2017

Uspešno leto Kmetijske zadruge Šmarje

Šmarska kmetijska zadruga bo letos zvišala promet za pet odstotkov. Dobro poslovanje je odraz višjih odkupnih cen grozdja, mleka in mesa, 30 % porast prodaje v prenovljeni trgovini Kašča Šmarje ter kakovostnega in razprodanega vinskega letnika v Hiši vin Emino.

Ob predstavitvi rezultatov: direktor mesnice Moj mesar Jože – Jože Škorjanc, direktor KZ Šmarje Vinko But, vodja nabave in trgovin: Zvonko Drofenik

Dvig odkupnih cen
Kmetijska zadruga Šmarje zaključuje uspešno poslovno leto. Družba je imela po besedah direktorja Vinka Buta 5 % več prihodkov kot lani, predvidoma bodo znašali 17 milijonov evrov. Kmetijska zadruga Šmarje pri odkupu grozdja, mleka in mesa sodeluje z okoli 500 kmetijami iz šestih občin Obsotelja in Kozjanskega. "Eden od razlogov za dober zaključek leta je dvig odkupnih cen mleka, goveda in grozdja. Zadružniki so letos prejeli višja plačila kot lani in to se odraža tudi v poslovanju zadruge," poudarja direktor But in izpostavlja, da je k povišanju cen prispeval tudi projekt Izbrana Kakovost Slovenija, v okviru katerega so na našem območju v začetku leta certificirali 400 rejcev govedi, ki se ponašajo z oznako izbrane kakovosti. K dobrim poslovnim rezultatom Kmetijske zadruge Šmarje je prispevalo tudi uspešno poslovanje v restavracijah Zadružnik, v Hiši vin Emino, izjemen odziv je doživela prenovljena trgovina Kašča Šmarje.

Kašča zgodba o uspehu
Zadružna trgovina Kašča v Šmarju pri Jelšah je po končani prenovi v začetku marca zabeležila porast prometa za 30 %. 150 tisoč evrov vredna prenova trgovine je bila letos največja naložba v zadrugi. Ob lepši podobi je trgovina razširila tudi ponudbo domačih in lokalnih izdelkih iz Obsotelja in Kozjanskega, kar se je izkazalo za zelo dobro potezo. "Danes sodelujemo z okoli 30 dobavitelji, ki nas oskrbujejo z izdelki, kot so lokalno sadje in zelenjava, mleko, sveži mlečni izdelki, testenine, kruh, pecivo, jajca, sokovi, med, vina, mesni izdelki, tudi sveže izključno slovensko svinjsko meso in govedina rejcev, olja, kisi, vložnine in izdelki domače obrti. Posebnost trgovine je, da si lahko mleko natočite sami, prav tako vina Hiše vin Emino," razlaga poslovodkinja Marta Volavšek. Direktor But pa dodaja, da lokalna hrana med kupci v zadnjih petih letih vse bolj pridobiva na veljavi, kar nakazuje, da si kupci želijo več domače in kakovostne hrane. V Kašči si bodo zato prizadevali razširiti ponudbo nekaterih izdelkov, predvsem domačega sadja, ki ga tudi zaradi neugodne letine letos ni prav veliko na policah.

Hiša vin Emino veča prodajo in kakovost
Dobro leto beležijo tudi v Hiši vin Emino, kjer so promet povečali za 20 % in razprodali vina letnika 2016. But ob tem z zadovoljstvom ugotavlja, da jim je uspelo spremeniti strukturo prodaje v korist vin višjega cenovnega razreda. "Porasla nam je prodaja buteljčnih vin, penin in kakovostnih vin. Prepričan sem, da je to rezultat uspešnega dela tako enologa kot prodajne ekipe, ki zna to vino uspešno predstaviti potrošniku," razlaga But in velike obete polaga tudi v nov vinski letnik: "Z letnikom 2017 smo zelo zadovoljni, po kakovosti je primerljiv z letnikoma 2015 in 2016, ki sta bila nadpovprečna." Javnosti so že predstavili prvo letošnje vino Emino Cuvee, ki ga tržijo pod blagovno znamko mladih štajerskih vin Pubec. Zdaj bodo sledila še ostala vina. Za letnik 2016 so sicer letos na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter prejeli bronasti priznanji za sauvignon in chardonnay ter priznanja na Vinu Ljubljana in na kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni. (SP)