V celjski bolnišnici krajšajo čakalne dobe, se obeta tudi prenova?

27.07.2016

Ministrica in vodstvo bolnišnice se strinjata, da so čakalne dobe predolge.

„Mogoče bi bilo smiselno razmisliti o prenovi bolnišnice ali o tem, da bi na novi lokaciji za približno isti denar zgradili novo, moderno bolnišnico,“ je na obisku v celjski bolnišnici predlagala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Spregovorila je tudi o problematiki čakalnih dob.

Čakalne dobe nekoliko krajše, a še vedno predolge
V celjski bolnišnici je več kot 20 čakalnih list. Na kardiološkem oddelku je število čakajočih bolnikov dokaj stalno. Uspeli so ga znižati tako, da so zaposlili dve specialistki. Ponekod, denimo pri magnetni resonanci, čakanje skrajšujejo z nadurnim delom ob sobotah in nedeljah. Število bolnikov, ki čakajo na preglede, so visoke predvsem na radiološkem oddelku ter pri koronarografijah, slikanju srčnih žil s pomočjo barvila. Več o tem v spodnjem posnetku izpostavlja strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar. Meni, da znižanje števila čakajočih beležijo tudi zato, ker so se problematike lotili že pred Projektom za boljše upravljanje čakalnih dob. Letos jih bodo dodatno krajšali tako, da bodo opravili 400 koronarografij več kot lani, načrtujejo tudi dodatnih 50 robotskih operacij raka prostate ter 200 dodatnih posegov elektromiografije – EMG-ja – s katerim preverjajo delovanje živcev. Na ministrstvu obljubljajo, da se bodo posvetili odpravljanju čakalnih dob. „Do konca leta nas čaka prenova Zakona o pacientovih pravicah ter kasneje prilagoditev Pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah in vodenju čakalnih seznamov,“ zagotavlja državna sekretarka z Ministrstva za zdravje Sandra Tušar.

Uredili bodo financiranje urgentnih centrov
Obisk ministrice Milojke Kolar Celarc s sodelavci so v celjski bolnišnici izkoristili tudi za pogovor o urgentnih centrih. S celjskim, ki so ga odprli konec lanskega leta, je ministrica zadovoljna. Posebna delovna skupina z Ministrstva za zdravje je pred kratkim opravila hitre preglede delovanja urgentnih centrov v prvi polovici leta njihovega delovanja. Ta teden bo ministrica z njimi preučila poročila. „Zgodaj jeseni, septembra, bomo pripravili tudi potrebne ukrepe – tako glede delovanja kot glede financiranja centrov. Tako bomo odpravili še manjše operativne težave, ki se pojavljajo v posameznih centrih, in bo tudi s stroškovnega vidika bolj jasno, kako v bodoče,“ je dejala ministrica in dodala, da bodo potrebne spremembe, na kar že dlje opozarjajo tudi v celjski bolnišnici. „Del nalog se je odvzel zdravstvenim domovom in jih zdaj opravljajo urgentni centri. Denar bo zato moral slediti bolniku in bo verjetno prišlo do sprememb financiranja,“ napoveduje ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Takrat bo več znanega tudi o mreži satelitskih urgentnih centrov, ki naj bi jih vzpostavili v nekaterih manjših krajih.

Ali celjsko bolnišnico čaka prenova ali nova zgradba, še nejasno
Stari del celjske bolnišnice je dotrajan, tudi novejši del ni več najbolj sodoben, je opozoril strokovni direktor Vindišar. S tem se strinja tudi ministrica, ki je ob tem dejala, da bo "naredila vse, da bo to po končanju Diagnostično terapevtske službe prva prioriteta naložb v bolnišnično oskrbo v slovenskih bolnišnicah." Vodstvu je v razmislek podala tudi svoj predlog: „Mogoče bi bilo smiselno razmisliti o prenovi ali o tem, da bi na novi lokaciji za približno isti denar zgradili novo, moderno bolnišnico, ki bi imela na enem mestu dovolj prostora za širitev, boljšo logistiko in parkiranje.“ Hkrati je poudarila, da mora vodstvo bolnišnice zreti v prihodnost. (TMG)

Franc Vindišar o čakalnih dobah v celjski bolnišnici
Štajerski val v sliki