april 17, 2020

Novi čakalni seznami in nova pravila

V Splošni bolnišnici Celje bodo v ponedeljek začeli postopno povečevati izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. Veljal bo poseben protokol, pri čemer poudarjajo, da dosedanji termini za preglede in posege ne veljajo več. Naredili so nove sezname, na obravnavo bodo vsakega pacienta poklicali po telefonu.

V ponedeljek v bolnišnici spet odpirajo glavni vhod, a še vedno veljajo strogi varnostni ukrepi. (Foto: Štajerski val)

V Splošni bolnišnici Celje so od začetka epidemije izvajali zdravstvene storitve za stopnji zelo hitro in nujno, s ponedeljkom ta obseg povečujejo. Strokovni direktor Franc Vindišar pravi:

A pri tem bodo veljali posebni protokoli, ki bodo kar se da zmanjšali možnost prenosa okužbe s covid-19 v bolnišnico. Opozarjajo, da termini, ki so jih pacienti za preglede in posege dobili pred razglasitvijo epidemije, ne veljajo več. Pripravili so nove čakalne sezname.

Specialistični in diagnostični pregledi
Vsakega pacienta, ki potrebuje specialistični ali diagnostični pregled, poklicali po telefonu, en delovni dan pred načrtovano obravnavo. Ob tem bodo izvedli telefonsko triažno anketo, da ugotovijo, ali bi lahko bili okuženi s covid-19. Direktorica Margareta Guček Zakošek poudarja:

Posebna pravila bodo tudi ob prihodu v bolnišnico. Vrata znova odpira glavni vhod, kjer se bo treba javiti varnostniku, ki vas bo poiskal v čakalnem seznamu tekočega dne, nato bo medicinska sestra pred vstopom v stavbo opravila še zadnji triažni pregled in še enkrat preverila odgovore telefonske triaže ter znake akutne okužbe dihal. Direktorica pri tem poziva:

Pravila pa bo treba upoštevati tudi v bolnišnici, še dodaja strokovni direktor Vindišar:

Zaradi omejenih prostorskih kapacitet paciente ob tem prosijo, naj na obravnavo v bolnišnico pridejo sami, kdor nujno potrebuje spremstvo, pa naj ima s seboj le eno zdravo osebo.

Nenujni operativni posegi
Podoben postopek bo tudi za vse, pri katerih bo opravljen nenujni operativni poseg, le da bo njihovo obravnavo začeli že en teden pred posegom. Ti pacienti bodo v bolnišnico vstopali skozi vhod št. 6.

Kateri vhodi še odprti?
»Pacientke ginekoloških specialističnih ambulant in pacienti neonatalne ambulante bodo v bolnišnico vstopali skozi vhod št. 9 (vhod na Ginekološko-porodniški oddelek), pacienti otroških ambulant in oddelka skozi vhod št. 14 (vhod na Otroški oddelek) in pacienti očesnih ambulant skozi vhod št. 12 (stavba z ambulantami Očesnega oddelka pri krožišču na Kersnikovi ulici),« še sporočajo iz celjske bolnišnice in dodajajo, da bo sprejem pacientov, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč, še naprej preko triaže, ki jo izvajajo pod nadstreškom Urgentnega centra Celje.

V celjski bolnišnici še prosijo, da sami ne kličete v bolnišnico in iščete informacije, kdaj boste lahko opravili svojo obravnavo, saj ti klici v veliki meri obremenjujejo zdravstveno osebje pri ostalih aktivnostih, ki jih mora izvajati. Če odgovora na svoje vprašanje nikakor ne najdete v vsem, opisanem zgoraj, svoje vprašanje napišite na e-naslov: enarocanje@sb-celje.si (AD)