januar 14, 2015

V celjski regiji narašča brezposelnost mladih

V celjski regiji je v registru brezposelnih več kot 12.500 ljudi, četrtina je mladih. Delež mladih brezposelnih se še povečuje.

V evidenci območne enote Zavoda za zaposlovanje Celje je prijavljenih 1.253 oseb, starih do 24 let, in 1966 oseb, starih med 24 in 29 let. Več kot 7 tisoč mladim je lani uspelo dobiti zaposlitev, to je 10 odstotkov več kot leta 2013. "Pri iskanju dela so bili lani najbolj uspešni mladi na Konjiškem (kar petina se jih je zaposlilo), najmanj pa na območju Žalca. Med mladimi iskalci jih je največ s srednješolsko izobrazbo, manj kot šest odstotkov je visoko izobraženih," pravi vodja celjske območne izpostave Alenka Rumbak.

Kako jim pomagajo na trg dela?

Po lanskih hitrih zmenkih z delodajalci na Zavodu za zaposlovanje letos uvajajo program usposabljanja pri delodajalcu. To pomeni, da se bodo mladi lahko dokazali s konkretnim delom in z znanjem. K sodelovanju jih bodo vabili ta in prihodnji mesec. Pripravili bodo tudi krajša usposabljanja - udeležence bodo med drugim učili, kako se predstaviti delodajalcu, kako čim bolj učinkovito izpostaviti svoja znanja. Gre za razvijanje raznovrstnih veščin za krepitev konkurenčnosti na trgu dela. Sicer pa sta po mnenju Rumbakove najbolj pomembni samoiniciativnost in vztrajnost mladih. (BF)

Na pomen aktivnosti mladih pri iskanju dela opozarja tudi vodja Mladinskega centra Šentjur Lara Žmaher. Anja Deučman se je z njo pogovarjala o izkušnjah, ki jih je pridobila ob večletnem delu z mladimi. Podrobnosti v spodnjem posnetku.

Datoteke

Lara Žmaher o pomenu aktivnosti mladih.mp3