oktober 17, 2016

V Celju bolje poskrbljeno za sladkorne bolnike

Po več kot desetih letih prizadevanj so v Splošni bolnišnici Celje odprli nov Center za diabetes in endokrinologijo. Večje in sodobno opremljene prostore je dobil pod bolnišnično polikliniko, v bližini glavnega vpisnega mesta in labratorijev, kar bo omogočilo učinkovitejšo in hitrejšo obravnavo.

Novi Center za diabetes in endokrinologijo se razprostira na 250 kvadratnih metrih, zanj je bolnišnica sama odštela 450.000 evrov.

Število bolnikov narašča
Sladkorna bolezen predstavlja eno najpomembnejših epidemioloških bolezni. Po nekaterih ocenah naj bi se število bolnikov v Sloveniji gibalo okoli 200.000. Osrednjesavinjska regija se po njihovem številu uvršča med vodilne v širšem evropskem in svetovnem merilu. V celjski bolnišnici obravnavajo približno 13.500 bolnikov s sladkorno boleznijo. Ker je pri oskrbi bolnikov z diabetesom pomembno predvsem zgodnje prepoznavanje, bodo lahko po besedah vodje novega centra Maje Navodnik Preložnik bolje delali na izobraževanju bolnikov o bolezni: „Gre predvsem za prostorsko pridobitev, ki nam bo omogočila, da bomo program dela razširili. Vsebinsko smo program dela z diabetiki, kljub dosedanji prostorski stiski, uresničevali in je bil dober.“ Z novim centrom so v celjski bolnišnici pridobili tudi dodatne ambulantne prostore za Endokrinološko ambulanto, v katero zadnja leta število napotitev prav tako narašča.

Korak naprej pri reševanju prostorske stiske
Kot je ob odprtju novega Centra za diabetes povedal strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar, je to prva domina v predlogu prostorskih preureditev v Splošni bolnišnici Celje: „Trenutna prostorska ureditev bolnišnice je neustrezna. Projekt nadomestne novogradnje je sicer sedaj ponovno malce oživel, ampak zagotovo bo treba do takrat, ko se bo to realiziralo, marsikaj spremeniti. Tale center je prva domina, ki omogoča, da bolnišnica v nadaljevanju izpelje začrtani načrt, da povečamo kapaciteto za internistične bolnike za vsaj 20 ali 25 postelj. Težave, ki jih imamo, so resne in zaskrbljujoče. Brez te preselitve v novi center je vse ostalo obstalo.“ Kot pravi Vindišar, bo naslednja domina preselitev očesnega oddelka v stare prostore centra za diabetes ter gradnja infekcijskega oddelka. Kako bodo lahko uresničili načrte, pa bo po njegovih besedah odvisno od razpoložljivega denarja. V spodnjih posnetkih prisluhnite Francu Vindišarju, strokovnemu direktorju Splošne bolnišnice Celje, in Maji Navodnik Preložnik, vodji Centra za diabetes in endokrinologijo. (NS)

Galerija slik

Datoteke

STROKOVNI DIREKTOR SBC FRANC VINDIŠAR O PROSTORSKIH UREDITVAH

VODJA CENTRA ZA DIABETES IN ENDOKRINOLOGIJO MAJA NAVODNIK PRELOŽNIK