avgust 16, 2017

V Celju maraton kratkih filmov

Točno opoldne se je v Celju začel letošnji MUVIT 6x60. Gre za maraton ustvarjanja kratkih filmov, kjer imajo ekipe na voljo zgolj 60 ur. V tem času morajo svoj od 6 do 8 minut dolg izdelek napisati, posneti, zmontirati in dostaviti. Maraton se konča v petek točno opolnoči.

Na letošnjem maratonu MUVIT sodeluje 20 ekip iz cele Slovenije, ena prihaja celo iz Italije. (Foto: Radio Štajerski val)

20 ekip, 20 filmov
MUVIT 6x60 je filmski maraton, ki so ga organizatorji letos pripravili že četrtič. Vsako leto ga gosti drug kraj, lani je bil denimo v Novem mestu. Tokrat so se povabilu o sodelovanju z veseljem odzvali Celjani oziroma Celjski mladinski center, ki je tako postal baza letošnjega maratona,. Sodeluje 20 filmskih ekip iz cele Slovenije, ena prihaja celo iz Italije. Ekipe sestavlja različno število posameznikov, različnih starosti, saj ni omejitev. Nekatere ekipe so na MUVIT-u sodelovale že v minulih letih. Namen filmskega maratona je, kot pravi programska vodja Maja Šest, spodbujati kreativnost: »Navsezadnje, ko je maratona konec, slovenski kulturni filmski prostor dobi okoli 20 kratkih filmov.«

Predmet, akcija, stavek
Ekipe so tik pred začetkom maratona izžrebale kuverte s tremi usmeritvami, ki jih morajo upoštevati pri ustvarjanju svojih filmov. Šele ko je ura začela odštevati čas, ki ga imajo na voljo, so jih odprli in začeli oblikovati svoje ideje. Tri usmeritve, ki so jim jih namenili organizatorji, so: predmet, ki se mora smiselno pojaviti v filmu, akcija, ki ji morajo slediti, ter stavek, ki ga morajo uporabiti. Vsaka ekipa je dobila svoje tri usmeritve, ena izmed njih ima rdečo nit. To je stavek. Vsaka ekipa je dobila naključen stavek iz različnih literarnih del znamenite celjske popotnice Alme M. Karlin. Vse ekipe do petka ne bodo ustvarjale v Celju, veliko se jih je vrnilo domov, kjer bodo v 60 urah skušali ustvariti svoj filmski izdelek. V Celju jih pričakujejo v petek najkasneje točno opolnoči. Takrat bo strokovna žirija, ki jo tokrat sestavljajo režiser Miha Hočevar, igralka Mojca Funkelj in direktor fotografije Jure Černec, izbrali tri najboljše. Zmagovalni kratki film se bo zavrtel na Fekk-u, to je na mednarodnem festivalu kratkega filma v Ljubljani. V tekmovalni program se bo uvrstil mimo selekcije. O MUVITU programski vodji Maji Šest prisluhnite v spodnjem posnetku, podrobnosti o filmskem maratonu pa najdete tudi TUKAJ. (NS)

Galerija slik

Datoteke

MAJA ŠEST O MARATONU MUVIT 6X60