maj 27, 2015

V Celju nagradili zmagovalce tekmovanja za čiste zobe

Učenci dvajsetih osnovnih šol iz občin Celje, Štore, Vojnik in Dobrna se je danes veselilo na zaključni prireditvi Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani. Najboljši razredi so prejeli priznanja in nagrade.

30 let tekmovanja za čiste zobe
Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani je letos potekalo že trideseto leto zapored. Sodelovalo je približno 160 osnovnih šol iz celjske regije, tudi 10 šol s prilagojenim programom. Na današnjo zaključno prireditev so povabili zmagovalne razrede iz dvajsetih osnovnih šol iz občin Celje, Štore, Vojnik in Dobrna. „Bitka je bila letos zelo napeta, saj so se prva mesta spreminjala do zadnjega trenutka,“ je povedala višja medicinska sestra Karlina Praprotnik, ki je tudi sama na preventivnih pregledih obiskovala učence. Kljub dobremu odzivu šol in učencev pa Praprotnikova z obžalovanjem ugotavlja: „Dokler so otroci v šoli, je higiena zob dobra, ko pa se začnejo počitnice ali daljša odsotnost, se higiena zelo poslabša. To opazimo zlasti na prvi dan pouka“. Prav zaradi bližajočih se poletnih počitnic so otroke danes še enkrat pozvali, naj tudi čez poletje skrbijo za svoje zobe in naj ne pozabijo na ustno higieno.

Glavni krivec za nezdrave zobe tudi prehrana 
Namen tekmovanja za čiste zobe je poleg spodbujanja skrbi za zobe pri otrocih tudi osveščanje staršev, da so otrokom za zgled. Kot opažajo zobozdravniki in medicinske sestre, se mnogi starši ne zavedajo, da jih otroci pri dejanjih posnemajo. Prav zato so preventivne akcije v zgodnjem otroštvu pomembne, da lahko otroci privzgojene navade kasneje nadaljujejo. Veliko vlogo pri ohranjanju zdravih zob ima prehrana. "Ta se slabša, vedno bolj je prisotna mehkejša hrana, vedno manj je treba gristi, veliko težavo pa predstavljajo tudi sladke pijače in sladkarije,“ pravi zobozdravnica in izvajalka preventivnih programov na področju predšolskih in šolskih otrok Marta Tome. Staršem in otrokom svetuje zdrave in redne obroke, veliko vode in dosledno umivanje zob ter redne obiske pri zobozdravniku. Na spodnjih povezavah lahko prisluhnete njenemu nasvetu za ohranjanje zdravih zob ter otrokom, ki so Nini Slak zaupali, kako skrbijo, da so njihovi zobje zdravi. (NS)

Galerija slik

Datoteke

OTROCI Z NINO SLAK O TEM, KAKO SKRBIJO ZA ČISTE ZOBE

ZOBOZDRAVNICA MARTA TOME O SKRBI ZA ZDRAVE ZOBE