december 19, 2018

V Celju povečana koncentracija nevarnih PM10 delcev

Zimski dnevi s seboj zaradi kurjenja pogosto prinašajo večjo onesnaženost zraka. Posebej nevarne so povečane koncentracije tako imenovanih PM10 delcev v zraku, v teh dneh so nekoliko povečane tudi na območju Celja. Zato je dobro upoštevati nekaj priporočil.

Takšna je današnja slika onesnaženosti zraka s PM10 delci. Rdečega alarma sicer ni nikjer v državi, a vseeno je dobro upoštevati nasvete. (Foto: ARSO)

Majhni, a nevarni
PM10 delci so prašni delci, ki so v zraku prisotni v določenem obdobju. Povišane ravni se pojavijo predvsem pozimi, ko se prometnemu onesnaževanju pridružijo še dodatni viri – predvsem številna kurišča ter posebni klimatski pogoji. PM10 delci so nevarni za zdravje, predvsem za dihala in srce, določene skupine ljudi pa so nanje še posebej občutljive, in sicer otroci, starejši, ljudje z boleznimi dihal ter srca in ožilja, pa tudi sladkorni bolniki.

Kako ukrepati?
Po podatkih Agencije za okolje je danes v Celju zmerna onesnaženost zraka, prav tako v Ljubljani, Murski Soboti, Hrastniku, Novem mestu in Kranju, visoka onesnaženost pa je v Trbovljah in Zagorju. Podobno bo tudi jutri. Ob takšnih dneh prebivalcem svetujejo določene ukrepe. Če imate druge možnosti, ne kurite lesa v pečeh in kaminih, zmanjšajte ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, uporabite javni prevoz namesto osebnih vozil ter ne kurite na prostem. Ob tem je prostore najbolje prezračevati v delih dneva, ko je onesnaženost najnižja, prav tako ob zelo onesnaženih dnevih ne izvajajte večjih fizičnih aktivnosti na prostem, kronični bolniki pa redno jemljite prepisano terapijo. Količina onesnaženosti s PM10 delci v zraku se sicer spreminja iz ure v uro, podrobneje jo lahko spremljate TUKAJ. (AD)