januar 17, 2019

Kdo so najboljši mladi kuharji?

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje je včeraj omamno dišalo. Gostila je namreč prvo predtekmovanje kulinaričnega projekta Tuševa zvezdica, ki predstavlja mlade srednjih in višjih gostinskih šol širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke, hkrati pa jih spodbuja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet.

Mladi so ustvarjali kulinarične mojstrovine pod budnim očesom kuharskih mojstrov. (Foto: Tuš)

Prvi v finale Ljubljančani in Novomeščani
Kulinarični projekt Tuševa zvezdica je letos že peto leto pripravil celjski trgovec Tuš. Namen je izpostaviti prav vse poklice in vse dijake ter študente, ki se izobražujejo na srednjih ter višjih gostinskih in turističnih šolah. Tekmovalne ekipe tako sestavljajo kuhar, pomočnik kuharja, natakar in turistični vodnik. Tekmovanje temelji na pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino. Prvo predtekmovanje od treh je bilo včeraj v Celju. Pomerile so se štiri ekipe, med njimi je bila tudi ekipa gostiteljev s Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Novinarka Nina Slak je pred mikrofon ujela glavnega kuharja v ekipi Jakoba Bastelja:



Ekipa dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

Na včerajšnjem prvem predtekmovanju sta si sicer mesto v finalu zagotovili dve ekipi, ki jima je ocenjevalna komisija podelila najvišji oceni. To sta ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana ter Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto. Ljubljančani so skuhali oziroma pripravili, postregli in na zanimiv način komisiji predstavili krožnik in zgodbo Merlotove račke, Novomeščani pa so pripravili Šentjernejskega kopuna. Ekipe niso imele lahke naloge, saj so morale zadostiti strogim kriterijem članov ocenjevalne komisije. Med njimi je tudi znani kuharski mojster in gostinec Marko Pavčnik, ki o pomenu projektov, kot je Tuševa zvezdica, pravi:



To so krožniki, ki so jih pripravile ekipe na prvem predtekmovanju.

Naslednje, drugo predtekmovanje Tuševe zvezdice bo februarja v Mariboru, tretje bo marca v Ljubljani. Finale, kamor se bosta uvrstili po dve najboljši ekipi iz predtekmovanj in dve najboljši ekipi med poraženci predtekmovanj, bo aprila. Nekaj utrinkov iz Celja si oglejte v spodnji galeriji. (NS)

Galerija slik