maj 30, 2019

V Celju za čim manj lačnih ust

Pred petimi leti je v Celju, na pobudo ženskega dobrodelnega Lions kluba Mozaik Celje, zaživel projekt Donirana hrana. Članice kluba so se s trgovci dogovorile, da živil s pretečenim rokom ne zavržejo, ampak jih predajo njim. V razdelilnici jih vsak dan razdelijo okoli 300 ljudem, potrebnim pomoči.

Razdelilnica hrane v Celju praznuje 5-letnico, Lions klub mozaik Celje pa obeležuje 20 let delovanja. (Foto: Radio Štajerski val)

Na dan do 400 kilogramov hrane
Projekt Donirana hrana je največji projekt slovenskih Lionsov, v okviru katerega skupaj z drugimi prostovoljci vsak dan ob zaprtju 70 trgovin v 27 krajih prevzamejo neoporečno hrano in jo razdelijo med pomoči potrebne. Ideja je pred petimi leti, na pobudo enega izmed mariborskih lions klubov, zrasla v ženskem dobrodelnem Lions klubu Mozaik Celje, ki letos praznuje 20-letnico delovanja. Članice kluba so se s celjskimi trgovci dogovorile, da živil s pretečenim rokom ne zavržejo, ampak jih predajo njim. Vsak večer so jih prevzele in razdelile pomoči potrebnim. Članica kluba in nekdanja predsednica Lorena Hus razlaga:

Pri projektu v Celju sodeluje 13 trgovcev in ena pekarna. Razdelilnica hrane pa deluje pod okriljem Javnega zavoda SOCIO. Direktorica Suzi Kvas pravi:

Kako poteka dan v prostorih na Kidričevi ulici 3, razlaga vodja programa Zdenka Zupanc Zrinski:

Na dan razdelijo od 350 do 400 kilogramov hrane. Vsa hrana, ki jo zvečer v pakete pripravijo v razdelilnici, je hranjena v hladilnikih in gre med uporabnike naslednje jutro. In zaradi katerih razlogov pridejo ljudje po pakete hrane? Zdenka Zupanc Zrinski pravi:

V teh prostorih vsak večer pripravijo od 18 do 25 paketov hrane.

Projekt bodo nadgradili z delavnicami in izmenjavo igrač
V petih letih delovanja so v celjski razdelilnici razdelili več kot 70 ton hrane. Projekt želijo v prihodnje nadgraditi še z delavnicami za uporabnike, pravi Lorena Hus:

Ni pa to edina nadgradnja projekta, ki jo načrtujejo. Razširiti ga želijo tudi z zbiranjem igrač za otroke. Husova razlaga:

Za sodelovanje pri projektu igrač se dogovarjajo s Petrom Verblačem, ki ga Celjani poznajo po akciji Iz omare na ulico, kjer lahko ljudje oblačila, ki jih ne potrebujejo več, odložijo na poseben obešalnik, nato pa si jih vzamejo ljudje v stiski, ki si jih sicer ne morejo privoščiti. (NS)