maj 21, 2020

V Gledališču Celje izgubljajo sezono in prihodke

Potem ko je vlada ta teden ob ustrezni razdalji dovolila zbiranja do 50 ljudi na javnih krajih, pa navodil za kulturne prireditve še ni. Nestrpno ukrepe za ponovni zagon dejavnosti med drugim zaskrbljeni čakajo v Gledališču Celje, saj z vsakim dnem izgubljajo del gledališke sezone, izpad prihodkov pa je vedno večji.

Prenovljena velika dvorana bo najverjetneje lahko le 25-odstotno zasedena. (Foto: Radio Štajerski val)

Samo v marcu ob 85.000 evrov
Kot je za naš radio pojasnila upravnica Gledališča Celje Tina Kosi, je situacija pri njih precej kritična, saj so od sredine marca brez lastnih prihodkov: 

V celjskem gledališču tako zdaj čakajo jasna navodila države in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kako bo potekal ogled predstav, pri čemer Kosijeva pravi:



Celjsko gledališče je bilo lani deležno temeljite prenove, za katero je prispevalo tudi gledališče samo.

Sredstva, ki jih bodo lahko zaslužili, ko bodo znova odprli vrata, bodo nižja kot doslej, kar bo še poslabšalo finančno situacijo. Ne vedo tudi, kako jih bo prizadel državni rebalans, zato upravnica pravi:

V Gledališču Celje je zaposlenih 67 ljudi, na leto pa sodelujejo še z okoli 100 zunanjimi sodelavci. In kako Kosijeva komentira dosedanjo pomoč države v času pandemije novega koronavirusa?

Na vajah z zaščitno opremo?
Zaščitne ukrepe za preprečitev širjenja covida-19 bodo morali upoštevati tudi pri gledaliških vajah.

V času epidemije novega koronavirusa so se sicer v celjskem gledališču znašli po svoje. Ljubiteljem gledališča so ponudili virtualni ogled predstav. Kosijeva pravi, da je bil odziv zelo dober, posebej veliko gledalcev so imele otroške gledališke predstave. (NS)