november 11, 2017

V gostilni Šempeter stavijo na kopuna

Kam na martinovo pojedino ne bi smela biti nikakršna dilema. V naših krajih je veliko dobrih gostiln. Mednje zagotovo sodi tudi Gostilna Šempeter z dolgoletno tradicijo, ki se je celo okitila z nazivom najboljše gostilne na Štajerskem. Če jih boste obiskali, vam bodo v pokušino priporočili legendarnega kopuna.

Kopun, ki ga pri Kunstovih sami vzredijo, omogoča pripravo najrazličnejših jedi.

Paradna jed kopun
V najboljši štajerski gostilni po izboru revije Večer slovijo po prepletu tradicionalne domače kuhinje in sodobnih ter inovativno pripravljenih jedi, kar se odraža tudi na njihovi martinovi pojedini. Tradicionalni martinov krožnik, na katerem so klasično pripravljeni raca, gos, mlinci in zelje, so v gostilni Šempeter nadgradili z malce drugačnim gurmanskih razvajanjem. „Naša paradna jed še vedno ostaja pečen kopun. Najprej bo za predjed zadišalo po račji pašteti, za glavno jed priporočamo bučkino juho z ingverjem, kopunov ragu z muškatno bučo, pire iz rdečega zelja, koruzni kipnik, posladkali pa se bomo s kostanjevo peno s sotiranim jabolkom na ajdovem biskvitu s semeni bučnic,„ razlaga gostinec Srečo Kunst in dodaja, da se k dobri hrani prileže kakovostno mlado belo vino, lahko pa je tudi malce starejše belo ali rdeče vino.

Najboljši na Štajerskem
V Gostilni Šempeter iz Bistrice ob Sotli sicer ne skrivajo zadovoljstva ob nedavno prejeti nagradi Zlata ponev za najboljšo gostilno na Štajerskem. Naziv so ji prejšnji mesec podelili gostje, bralci Večera in strokovna komisija pod vodstvom dr. Janeza Bogataja. Kot pravi Srečo Kunst, so bile nominirane same dobre štajerske gostilne, o zmagovalcu so po njegovem mnenju odločale malenkosti. „Celovita kakovostna ponudba, dobra postrežba z prijaznimi natakarji, dobri kuharji in dostopna cena so zagotovilo, da ljudje od nas odhajajo zadovoljni,“ pravi Kunst. Ob tem izpostavlja, da v gostišču Šempeter pri pripravi jedi sledijo štirim letnim časom, pri čemer stavijo na lokalno pridelane sestavine. Črpajo iz lokalnega okolja, hkrati pa tradicionalne kozjanske in štajerske jedi postrežejo na moderen in inovativen način. (SP)

Galerija slik