V Imenem ponoči vstopilo 600 prebežnikov

21.10.2015

V Imeno je dveh dneh prispelo okoli tisoč sto prebežnikov.

V Imeno je malo pred polnočjo s Hrvaške nenapovedano prispel konvoj 15 avtobusov z okoli 600 prebežniki. Okoli osem avtobusov beguncev so že prepeljali na registracijo v Dobovec ali namestitvi center Celje in Šentilj, preostali na prevoz še čakajo. 

Polovica že v Celju in na Šentilju
Po besedah komandirja Policijske postaje Bistrica ob Sotli Draga Alenca nekatere prebežnike popisujejo že v Imenem, drugi morajo na popis na vstopno točko v Dobovec, od koder jih odpeljejo v namestitveni center Celje ali Šentilj. Če bosta ta polna, bodo namestitev za prebežnike iskali v drugih, še prostih begunskih centrih po državi. Tako kot včeraj so imele pri prevozu tudi tokrat prednost družine z majhnimi otroki, teh je skoraj polovica. Kot navaja Alenc, se je pri popisu izkazalo, da okoli tretjina beguncev prihaja iz Sirije, veliko je Afganistancev in Iračanov, nekaj je tudi Somalijcev. V dveh dneh je tako v Imeno prispelo okoli 1.100 prebežnikov. O njihovem prihodu slovenska stran ni bila obveščena, kar je predvsem včeraj povzročilo kar nekaj organizacijskih težav.

Prebežnike oskrbujeta Karitas in Rdeči križ
Popis prebežnikov za zdaj poteka mirno, brez zapletov. Kljub več kot 12-urnemu čakanju pod milom nebom so se begunci izkazali za zelo potrpežljive, najbolj pogrešajo tekočo vodo in toaletne prostore. Kot kaže, država na prihod beguncev v Imenem ni bila pripravljena. Sta se pa zopet izkazala krajevna Karitas in Rdeči križ, ki poskušata begunce preskrbeti z najnujnejšim. Njihovi prostovoljci darujejo vodo, topli čaj, jabolka in kruhove zavitke. Ob tem nagovarjajo vse, ki lahko darujete, da bi bile zelo dobrodošle predvsem dodatne tople odeje in otroška oblačila.

Do kdaj bodo begunci še v Imenem?
Policisti pričakujejo, da bodo begunce, ki so v Imeno prispeli okoli polnoči, uspeli v nastanitvene centre v celoti razvoziti najkasneje do konca popoldneva. Seveda pa v Imenem z zaskrbljenostjo pričakujejo morebitne prihode novih večjih skupin prebežnikov. Ti so popolna neznanka, zato je med policisti zaznati kar nekaj nelagodja. Kot pravijo, bi si želeli bolj organizirane prehode prebežnikov, predvsem pa več sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško, ki je, kot kaže praksa iz Imenega, povsem prekinjeno. (SP)
Štajerski val v sliki