oktober 28, 2016

V jesenski zbiralni akciji manj nevarnih odpadkov

Celjsko komunalno podjetje Simbio je v jesenski akciji zbiranja nevarnih odpadkov na varno pospravilo 24 ton odpadkov. To je sedem ton manj kot v lanskoletni akciji. Med nevarnimi odpadki je še vedno največ elektronske in električne opreme.

Tudi odpadno jedilno olje je nevaren odpadek. (Foto: Simbio)

Odpadki so z leti postali lažji
Delavci celjskega Simbia so s premičnim zabojnikom nevarne odpadke zbirali na 92 lokacijah po regiji. Nabralo se je za nekaj več kot 24 ton odpadkov, kar pa je manj kot lani jeseni. Razlog so manjše količine starih analognih televizorjev. „Stari televizorji so zelo težki. V zadnjih letih opažamo med odpadno električno in elektronsko opremo vse več televizorjev LCD in plazem, ki pa so bistveno lažji," so sporočili iz Simbia. Na manjšo količino zbranih nevarnih odpadkov je po njihovi oceni vplivalo tudi odprtje Zbirnega centra Žalec. Tja lahko od začetka letošnjega leta občani pripeljejo nevarne odpadke tudi v času, ko ni akcije na terenu.

Največ odpadkov zbrali v Celju
V 12 občinah, kjer za odvoz odpadkov skrbi Simbio, so največ nevarnih odpadkov zbrali v Celju, skoraj osem ton, na drugem mestu je Šentjur z dobrimi petimi tonami, na tretjem pa Žalec s skoraj štirimi tonami. Na jesensko akcijo je odpadke pripeljalo 2.113 občanov, kar je nekaj manj kot lani.

Kaj se bo zgodilo z nevarnimi odpadki?
Nevarni odpadki iz gospodinjstev, ki so jih zbrali, bodo začasno skladiščili v Regionalnem centru za ravnanje z odpadki v Celju. Nato jih bodo predali organizaciji, ki je usposobljena za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Olja in razredčila bodo predelali v sekundarno gorivo za cementarne, zdravila in škropiva bodo sežgali, kisline nevtralizirali, baterije pa predelali. Naslednja akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu bo maja prihodnje leto. Na Simbiu pa občanom sporočajo, da lahko nevarne odpadke v času, ko ni akcije, pripeljejo tudi v zbirne centre. (NS)