februar 14, 2017

V Kašči Šmarje dobrote iz domačih kmetij

Kmetijska zadruga Šmarje bo do sredine marca prenovila svojo najstarejšo in največjo živilsko trgovino Kašča Šmarje. Ponudbo v prenovljeni prodajalni bo nadgradila z domačimi, lokalnimi pridelki in izdelki iz Obsotelja in Kozjanskega.

Kašča Šmarje vabi pridelovalce lokalne hrane.

Priložnost za ponudnike domače hrane
Z obnovo trgovine bo Kmetijska Zadruga Šmarje nadgradila svoj prodajni program ter ga naredila drugačnega in bolj privlačnega od ostalih trgovin. Po besedah direktorja Vinka Buta bo bistvo nadgradnje ponudba hrane, ki je pridelana na okoliških kmetijah Obsotelja in Kozjanskega. »V zadnjih nekaj letih se je zgodil premik in potrošnik vendarle vedno bolj ceni doma pridelano hrano. Tako smo k sodelovanju povabili lokalne pridelovalce in odziv je bil dober,« razlaga But. V prenovljeni novi trgovini bodo ponudili lokalno sadje in zelenjavo, mleko in mlečne izdelke, kruh iz domače krušne peči, razna peciva, jajca, vložnine in izdelke domačih obrti, posebno pozornost bodo namenili svežemu mesu. »V obstoječi trgovini imamo že zdaj mesnico Moj mesar Jože. Z lastnikom se dogovarjamo, da bi bila dnevno v ponudbi sveža slovenska svinjina, tedensko bomo ponudili tudi goveje meso, ki bo od članov naše zadruge, ponudili bomo tudi sveže perutninsko meso, vzrejeno v lokalnem okolju,« razlaga But in dodaja, da bo posebna zanimivost sveže mleko iz kmetije Vreže iz Vodenovega pri Šmarju, ki si ga bo kupec lahko sam nalil v plastenko ali steklenico. Obnova Kašče Šmarje bo stala okoli 130 tisoč evrov, končana bo v sredini marca.

Domača hrana v vseh zadružnih trgovinah
Kašča Šmarje je najstarejša in največja živilska trgovina Kmetijske zadruge Šmarje, s katero so v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja začeli razvijati tovrstno maloprodajno mrežo. Že nekaj časa je v sistemu franšiz Mercatorja. Šmarska kmetijska zadruga ima sicer še štiri podeželske trgovine, in sicer v Pristavi pri Mestinju, Zibiki, na Bučah in v Lesičnem. Gre za manjše trgovine, ki pa imajo po Butovem mnenju posebno težo, saj zagotavljajo lokalno oskrbo in dostopnost kupcem, ki ne morejo vsakodnevno do večjih središč in trgovskih centrov. »S prisotnostjo teh trgovin skrbimo, da imajo prebivalci na podeželju vse, kar potrebujejo, čim bližje svoji hiši,« pojasnjuje But. V vseh trgovinah si prizadevajo za čim več lokalno pridelane hrane. Kratke transportne poti od njive do krožnika so namreč osnova za kakovosten način prehranjevanja in življenja. (SP)