julij 6, 2016

V knežjem mestu prebudili Veroniko Deseniško

Za zidovi mogočnega celjskega Starega gradu je oživela ena najlepših slovenskih ljubezenskih zgodb, zgodba o Veroniki Deseniški in Frideriku II. Srednjeveški ep je oživel ob pomoči izvrstne igralske zasebe, orkestra in moderne tehnologije, ki so gledalce vrnili v zgodovino.

Okoli 30-članska igralska zasedba je na Starem gradu Celje ob spremljavi orkestra kolo časa zavrtela v zgodovino.

Glasbeno-gledališka poslastica prepričala tudi predsednika Pahorja
Muzikal o Veroniki Deseniški je delo mlade celjske kulturne srenje, ki je z veliko truda in angažiranosti na sinočnji premieri dosegla navdušen odziv občinstva. Glasbo je napisal Leon Firšt, režiser predstave je Marko Plantan, scenarij je nastal izpod peresa znanega slovenskega pisca, novinarja, komika in igralca Janeza Usenika. Sledi zgodovinskim dejstvom, a tragično ljubezensko zgodbo prikaže na poljuden način, ki osvoji gledalca. V glavni vlogi Veronike Deseniške igra perspektivna mlada pevka Eva Černe, njenega ljubega Friderika je upodobil znani radijec Klemen Bunderla. Skoraj brezsrčnega Friderikovega očeta je zaigral Marjan Bunič, Friderikovo ženo Elizabeto Frankopansko pa Željka Predojević. Na odru se je med glasbeno-gledališko poslastico glavni igralski zasedbi pridružilo še več kot 20 pevcev in plesalcev, ki jih je spremljal orkester, z dirigentom Simonom Dvoršakom na čelu. Dramatičnost je dogodku dodalo še vreme, saj se je nad Celjem razbesnela nevihta s strelami.

Kdaj prve ponovitve? 
Če ste zamudili torkovo premiero, ki si jo je ogledal tudi predsednik republike Borut Pahor, si lahko muzikal v Celju ogledate še 7., 8. In 11. julija. Zatem bo potoval po drugih slovenskih gradovih. V spodnjih posnetkih prisluhnite Janezu Useniku, Evi Černe in Klemnu Bunderli o prvih občutkih po premieri. (NS)

Datoteke

JANEZ USENIK

KLEMEN BUNDERLA

EVA ČERNE