avgust 18, 2016

V konjiški Trebnik se vrača življenje

Morda boste spomladi v dvorcu Trebnik pod Konjiško goro lahko spili kavico. Vrata naj bi odprla kavarna. Prihajajo tudi prvi najemniki za zdravstveno-terapevtske dejavnosti, v prenovljenem dvorcu pa se te dni obeta tudi prav poseben obisk. 

Prenovljen dvorec Trebnik privablja številne občudujoče poglede. (Foto: občina Slovenske Konjice)

Prihajajo potomci Windischgrätzov
Zgodovina Dvorca Trebnik sega v 13. stoletje, ko je bil v zgodovinskih virih prvič omenjen kot "Trebnikke." Do 17. stoletja so ga posedovali baroni Trebniški, nato pa so ga prodali grofom Tattenbach. Za njimi je dvorec imela v lasti Žička kartuzija. Leta 1826 ga je od verskega sklada kupil knez Weriand zu Windischgrätz. V lasti te zadnje plemiške rodbine je bil vse do konca 2. svetovne vojne. Windischgrätzi so ga koristili kot poletno rezidenco. In potomci Windischgrätzov bodo te dni obiskali Trebnik. "Pod pokroviteljstvom kneza Windischgrätzov Mariana Huga prihajajo na obisk naslednji teden. Štiridnevno druženje bodo v sredo začeli v Slovenskih Konjicah s sveto mašo v konjiški cerkvi svetega Jurija, zatem bomo v dvorcu Trebnik odprli razstavo fotografij iz časa, ko so Windischgrätzi še živeli v Konjicah in Oplotnici," napoveduje župan Miran Gorinšek. Naslednji dan odhajajo na grad Bogenšperk, obiskali bodo tudi grad Podsreda, obisk pa zaključili na Planini pri Rakeku. Župan Gorinšek pravi, da bodo konferenčno sobo v dvorcu Trebnik poimenovali po princesi oziroma kneginji Christane, ki je bila zadnja lastnica trebniškega dvorca.

Spomladi kavarna?
Del dvorca Trebnik (B-objekt) je konjiška občina prenovila z evropskim denarjem. V pritličju je predvidena restavracija z izhodom na teraso, v prvem nadstropju so urejeni prostori za zdravstvno-rehabilitacijsko-terapevtske dejavnosti, v mansardnem delu pa apartmaji. Domačinka Julija Sojč je prejšnji mesec odprla terapevtsko-lepotni center, kmalu naj bi se ji pridružila še ena najemnica, rdeča nit dejavnosti naj bi bili različni vidiki zdravega načina življenja. Spomladi pa naj bi v kletnih prostorih Trebnika vrata odprla kavarna. Kasneje pa naj bi isti najemnik (župan Gorinšek njegovega imena še ne želi izdati) v apartmajih uredil še prenočišča. (BF)

Galerija slik